Снимка: архив, Булфото

Минимална част от престъпленията в столицата са извършени от чужденци, в това число и от сирийци, заяви на извънредната сесия по сигурността в Столичния общински съвет зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов.

"Не са сирийците тези, които създават проблемите в столицата”, подчерта той.

Още по темата
По думите му 90% от капацитета на центровете за настаняване на бежанци в столицата е запълнен.

"Следващите центрове обаче няма да бъдат разкривани тук, а в Момчилград и в Харманли", зарече се Маринов.

В столицата работят общо три центъра в кварталите "Овча купел", "Враждебна" и "Военна рампа", припомни заместник-министърът и пресметна, че броят на сирийските бежанци в цялата страна е 3860, от които 2000 са жени и деца.

"Страната ни е "на ръба", парите за справяне с проблема с бежанците не стигат доникъде", призна зам.-министърът и пресметна, че издръжката само на един бежанец е около 1084 лв. месечно.

Маринов съобщи още, че командироването на допълнителните 115 служители от "Гранична полиция" по границата с Турция струва на държавата един милион лева месечно.

По думите му всички ведомства, ангажирани с проблема, са на предела на възможностите си.

Заместник-министърът каза още, че сирийската общност в България е много загрижена за техните съграждани, които търсят закрила у нас.

Именно поради това наред с лекарската помощ и покриването на евентуални материални щети те са готови безплатно да ремонтират центрове за настаняване, както и да окажат всякаква хуманитарна помощ.

Васил Маринов обяви, че фондации са предложили в близост на центровете за бежанци в столицата да започне строителство на религиозни храмове.

Ангел Джамбазки от ВМРО веднага се възпротиви на тази идея и изрази опасенията си от увеличения брой на чужди граждани в центъра на столицата.

"Те нарушават обществения ред и това е доказано от множеството оплаквания, които постъпват в деловодството на Столичната община", посочи Джамбазки.

По негово предложение съветниците гласуваха в дневния ред на днешното заседание да влезе приемането на декларация за недопускане на настаняването на повече бежанци на територията на Столичната община, което обаче беше отхвърлено.

В своето изказване по темата с бежанците кметът Йорданка Фандъкова припомни, че през септември правителството е взело решение за откриване на още два центъра за настаняване на бежанци в София, които не е било съгласувано с общината.

"Надявам се оттук нататък да имаме по-добра координация с правителството", посочи Фандъкова.

Най-важното според кмета е да се гарантират редът и сигурността в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase