Снимка: архив, БТА
fallback

В бежанския център в столичния квартал „Овча купел” са настанени 1000 души, а броят им трябва да е 866, заяви зам.-председателят на Агенцията за бежанците Стоян Петров пред Нова телевизия.

По думите му бежанците са били и повече, но част от хората са пренасочени към други центрове. Не всички центрове в страната са препълнени. Свободен капацитет все още има в обектите във „Военна рампа“ и „Враждебна“.

Храна има достатъчно, заяви Петров. По думите му сумата от 1100 лв. за издръжка на всеки бежанец не включва само разходите за нея, а на всеки се полагат и по 65 лв. джобни пари месечно.

Директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност” към Столична община Красимир Димитров каза, че са се увеличили кражбите и престъпленията, извършвани от чужденци както на територията на „Овча купел”, така и в централната градска част. Затова са организирани патрули на Общинска полиция и 6-о Районно управление.

„Не е тайна, че условията в този и други центрове са трудни. Тук живеят около 200 души над лимита, а това усложнява ситуацията”, каза журналистът Нидал Хлайф, който поддържа редовен контакт със сирийските бежанци. Според него за условията в центровете вината не трябва да се хвърля само върху Агенцията за бежанците и бежанците трябва да знаят, че освен права имат и задължения. Те трябва да участват активно в опазването на реда, на имуществото, на хигиената, каза той.

От Асоциация „Свободна Сирия” настояват за подобряване на битовите условия и осигуряване на дежурни лекари в бежанските центрове. Наред с това представителите на организацията апелират най-вече за ускоряване на процедурите за получаване на бежански статут, който създава възможност за интеграцията на бежанците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

150

ttt

преди 10 години

До никогаAбсолютно си прав. Земята е жизнено пространство, което се отвоюва и отстоява с война и кръв. А сега ей така да си харизаме земята на ***. Никога! Трябва да се започне със съд и ексзекуции на политиците отговорни за тази държавна измяна.

149

Анонимен

преди 10 години

a ima vreme i za kamikadzeta ot tia .

148

ВЪН

преди 10 години

Много бързо трябва да се започне с подписка за референдум по въпроса със затваряне на границата и неприемане на бежанци. Това е единствения ни вариант и управляващите които и да са те са длъжни да се съобразят със суверена, за да не им паднат главите , зашото първо от тях ще се започне. Иде зима и познайте тия черни и другите дали са свикнали на такива студове? Ще започнат обири, грабежи изнасилвания (има такива случаи от миналата година) Полиция няма или е по протестите. Къде са националистите?

fallback