Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом”.Снимка: Булфото, архив

Тази есен за първи път българската аудитория ще има възможността да се запознае отблизо с еврейския бит и култура в първия по рода си фестивал „Шалом София“.

Културата и традициите, съхранени през вековете, ще оживеят в шатри пред Националния Дворец на Културата на 15 септември, съобщиха организаторите от „Шалом”.

Идеята на „Шалом София“ фест е да се превърне в традиция.

В Унгария, подобен фестивал се радва на голям интерес, а през изминалата година за първи път е осъществен в Румъния.

В България фестивалът ще се проведе един ден след края на най-важния пост в еврейския календар - Йом Кипур, с послание за приемственост и акцент на една световна, но не толкова позната в България културата.

„С този фестивал искаме да покажем, че и ние евреите, сме неразделна част от това общество, както и, че имаме чувство за самоирония. Не случайно сме обявили, че е безплатен Еврейски фестивал. Чрез тази инциатива, ние протягаме ръка и искаме хората да ни опознаят по-добре”, коментира д-р Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом”.

Посетителите на това събитие ще се докоснат до различните сфери на духовния и културен живот на евреите.

На голямата сцена пред Двореца на културата ще премерят своите умения различни вокални групи и танцови формации. Сред специалните гости на събитието са известните на международната сцена Амир Гвирцман и изпълнителите от Amsterdam Klezmer Band, които са считани за посланици на еврейската музикална култура и се радват на голяма интерес от страна на младите хора. За най-малките посетители на фестивала организаторите са подготвили множество изненади и игри, които да запознаят децата по подходящ начин с най-любопитното от културата.

За доброто прекарване на гостите на фестивала ще се грижи и майстор готвачът Ути Бъчваров, който ще издаде малка част от тайните на еврейската кухня. С помощта на всички желаещи в най-големия тиган в България известният кулинар ще приготви огромна шакшука – еврейския вариант на миш-маша. В кулинарната шатра майстори-хлебари ще замесят и изпекат големи хали. Самодейно средище „Хлебни къщи“ ще покаже холистичен метод за приготвяне на хляба като свещена храна в живота на човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase