Снимка: архив, Булфото

С осигурените от държавата 14 млн. лева до края на годината ще бъдат подсигурени 740 нови места в детските градини в София, обяви Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община. Той се похвали, че през последните пет години са осигурени над 8 000 нови места в забавачките.

"До 2-3 години ние ще можем да решим проблема с недостига, ако успеем да осигурим финансовия ресурс за строителството на нови детски градини", коментира той в интервю за "Фокус".

Още по темата

По думите му, ако този финансов ресурс, осигурен от бюджета за градежа на нови забавачки, отиде за подпомагане на родителите, за чиито деца няма място в градините, общината никога няма да успее да реши проблема с детските градини.

"Ако ще има такива компенсации, е хубаво да се помисли за социалния елемент, където това да бъде само за тези семейства, които наистина са в тежко социално положение, а не да се дават средства на всички на база на кандидатстване", посочи Дончо Барбалов.

Само преди дни левицата внесе законопроект в НС, който предлага изплащането на компенсации за родителите, чиито деца не са в забавачка, да започне от началото на идната година.

Вносителите са изчислили, че в цялата страна не могат да бъдат намерени места за около 10 000 деца, като необходимите средства ще са 12 млн. лв. при компенсация за родителите от около 120 лв.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase