Снимка: архив, Булфото

Общините да плащат компенсации на родителите на деца, на които не са осигурили място в общински детски градини, предвижда промяна в Закона за народната просвета, която беше приета на първо четене от Времената комисия по правни въпроси.

Законопроектът е внесен от депутатите от Коалиция за България Борис Цветков, Георги Кадиев и Георги Гьоков. Те предлагат изплащането на компенсации да започне от началото на идната година. В законопроекта е записано, че е задължение на общината да осигури места в детска градина на всички кандидатствали деца, предаде БТА.

Според вносителите само в София има недостиг от около 7000 места. Не достигат места в градини и в някои от останалите по-големи градове в страната. В София таксата за детска градина е 60 лв., а общината дофинансира 120 лв. Вносителите са изчислили, че в цялата страна не могат да бъдат намерени места за около 10 000 деца, като необходимите средства ще са 12 млн. лв. при компенсация от около 120 лв.

Според членовете на комисията между първо и второ четене трябва да настъпят промени в законопроекта. Янаки Стоилов от Коалиция за България предложи да се стесни обхватът и да се дават компенсации само на семейства, които имат право на детски добавки. Според Четин Казак от ДПС принципно има логика от едно такова предложение, но трябва да се прецизират много внимателно текстовете. Явор Нотев от "Атака" посочи, че компенсациите не решават основно проблема, но принципът трябва да се прилага еднакво за всички.

От ГЕРБ са против законопроекта. Депутатът от партията Милена Дамянова аргументира позицията с това, че посещението на детски градини не е задължително, а предложението е вмешателство в дейностите на общините.

По думите й ГЕРБ е заварила Столичната общината на минус 64 детски градини, като от избирането на Бойко Борисов за кмет досега в София са построени 52 детски градини.

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов заяви, че ако този проект бъде приет, ще се наложи или увеличаване на таксите за детската градина или спирането на строежа на нови заведения, за да се намерят средства за компенсациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase