Протестират срещу изсичането на три вековни дървета в София. Снимка: архив, Булфото

Граждани протестират срещу намерението да бъдат изсечени три вековни дървета в частен имот в София. Теренът е на булевард "Тодор Каблешков" и на него ще се строи хипермаркет. Изсичането беше предвидено за тази сутрин, поради което на мястото се събраха природозащитници. Те заявиха, че общината е дала разрешение за сечта, но е необходимо становище от екоинспекцията.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е разпоредила строителните дейности и рязането на дървета в имота незабавно да бъдат спрени, съобщи за БНР заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска.

„В понеделник ще бъдат прегледани всички документи и разрешителни, издадени от района, и тогава ще вземем окончателно решение, като в настоящия момент те не са налични при нас. Дирекция "Зелена система" днес ще направи оглед на място на обекта, за да види какво е състоянието на дърветата и има ли основание за тяхното премахване и ще уведомим гражданите, разбира се, за всички действия оттук нататък“, каза Бояджийска.

Кметът на столичния район "Витоша" Стойко Дуков съобщи, че вероятно утре или във вторник ще се състои среща с експерти от Столична община, за да се прецени какво може да се направи за запазване на дърветата.

„Възможно е да я проведем още в понеделник. Другият вариант е във вторник на комисия по опазване на околна среда на общински съвет от 11 часа, това разбира се зависи и от другите участници в комисията. Аз съм готов още в понеделник сутринта евентуално да проведеме такава среща, тъй като наистина е огромен общественият интерес“, каза Дуков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase