Снимка: Bulgaria ON AIR

Нов спор се разрази около това дали реорганизацията в центъра на столицата носи повече плюсове или минуси. Организациите "Екипът на София" и "Среда" започват дебати под наименование "Колите - на първо място в центъра на града?"

"Нашата цел и на колегите от "Екипът на София" не е да скараме някакви хора. Обективността е единственият възможен подход, за да намерим решение за всички. Искаме да направим експертен разговор. В София 21 от 36 зони са с повече продадени винетни стикери за паркиране, отколкото има паркоместа. От 700 хил. автомобила през 2010 г., в момента 1,2 млн. и тенденцията нараства. Автомобилният ни парк е стар, имаме изключително малко велоалеи", каза Камен Банковски от платформата "Среда" пред Bulgaria ON AIR.

Гостът посочи, че целят да дадат трибуна на експертите, да има повече информация и да се стигне до градивен диалог. Искат да поканят възможно най-много заинтересовани групи и да дадат пример как организации с различни цели могат да намерят обща гледна точка.

По думите на Банковски в много столици, когато са въвеждани подобни мерки, хората са били нещастни. Стигало се е дори до смъртни заплахи срещу общински съветници.

"90 часа годишно средно прекарват софиянци в задръстване. 90 часа е ужасно количество на индивидуално ниво. Може да научиш нов език за 90 часа. Автомобилът може да е символ на свобода, но и клетка в задръстване, от която няма излизане", подчерта Банковски.

Гостът призна, че въпросът "Колите - на първо място в центъра на града?" е провокативен и добави, че приемаме за даденост колите да са приоритет. Сега е моментът да си зададем въпроса какъв град искаме, отбеляза Банковски.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase