Снимка: БТА
fallback

Копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица "Достойно есть" пристигна днес в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и ще остане завинаги в храма.

Стотици миряни дойдоха да посрещнат чудотворната икона. Около храма имаше засилени мерки за сигурност.

Светинята, изработена специално за българите, идва послучай 100-годишнината на храма "Св. Александър Невски" и рождения ден на патриарх Максим.

Чудотворната икона първо беше занесена в правителствена болница, където се лекува патриархът, съобщи bTV.

Oще по темата
 След това иконата бе посрещната на площад "Александър Невски". Тя ще бъде изложена за денонощно поклонение. Тя ще бъде достъпна за всички, а влизането в храма ще е свободно.

Поклонението ще продължи до полунощ, а ако има наплив от хора - и до по-късно. На площада ще има засилено полицейско присъствие.

Това е третото официално копие на иконата, направено в Света гора. Първото е изработено за Финландската православна църква, а второто - за Грузинската патриаршия.

Българското копие е дело на атонския зограф йеромонах Ефрем от манастира "Есфигмен". Кивотът /свещеният сандък/ за иконата е изработен от художника-дърворезбар Ивайло Елшишки от София.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Анонимен

преди 11 години

Чудотворната се намира в Бухово. А това е менте.

57

chudesa

преди 11 години

Копието на чудотворната икона "Света Богородица достойно есть", която бе получена като дар от Света гора, за да предпазва страната ни от бедствия и катастрофи, не е инсталирана правилно и затова България е на път да остане под вода. "През последната нощ улиците се превърнаха в реки. Повикахме спешно атонски монаси да дойдат да конфигурират иконата правилно, че ще вземем да се удавим" - посърнали са родни свещеници от угрозата, че тяхното съсловие може да се окаже по-безполезно дори от варненски полицаи. Според българските духовници сигурно става въпрос за минорна грешка при поставянето на иконата или неправилно конфигуриране на държащата я рамка. Въпреки това, те успокоиха населението с гаранциите, дадени от Света гора: "Ако не успеят да пуснат чудотворността на иконата, ще ни построят ковчег. В него ще се качат по мъж и жена от всеки град, а като спре потопът - ще пренаселят България наново." Същевременно в канцелариите на Българската православна църква е дошло запитване от САЩ дали ще може да бъде дадена назаем чудотворната икона, тъй като ураганът Санди заплашвал за пореден път да докаже, че католицизмът и протестанството не са правилната обич към Исус, каквато е православието.

56

Анонимен

преди 11 години

така както всеки има прав да вярва в каквото си иска,така има право и да не вярва.Не мисля че съм по-лош ,човек от вас,защото няма да ида и да се поклоня на една картина,спазвам моралните и човешки закони.Бас ловя,че половината от вас палят свещи и се молят,а извън храма подритват бездомните кучета и подминават протегналите ръка за милостиня.Уважавам врата ви,но не смятам,че тя конкретно прави човека по-добър...човек или е такъв или не,едва ли иконата в дома му ще го направи по праведен

fallback