Снимка: Булфото
fallback

Приоритетно се почистват маршрутите на градския транспорт, достъпите до болниците и маршрутите на пожарната.

Това заяви зам.-кметът на Столична община Мария Бояджийска по повод усложнената обстановка в София заради обилния снеговалеж. По-рано днес заседанието на общинарите започна със спор как са почистени столичните булеварди.

Снегопочистването е започнало веднага със снеговалежа. Всички фирми имали готовност от 4.00 часа сутринта. Направена е пълна обработка, преди да тръгне градският транспорт около 6.00 часа. След това в стръмните участъци, където се е налагало, е направена частична повторна обработка, отчете зам.-кметът.

След преминаване на определен период от време е започнало и избутването на снега, което продължава и към момента. В 10.30-11.00 часа е направена следваща обработка на маршрутите на масовия градски транспорт.

Обработката включва и избутване на снега, като по този начин трасетата на масов градски транспорт и улици от обществена значимост се поддържат проходими. Някои от тях буквално са на асфалт, похвали се Бояджийска.

Чрез GPS-системата на Центъра за градска мобилност се дава възможност за пренасочване на точно определена машина, която се намира най-близо до района, в който е необходима.

В централната градска част се обработват и малки улици, които са важни за връзките между булевардите.  Големите снегорини обаче не могат да влизат в малките улици заради многото паркирани автомобили, каза още Бояджийска.

Общинските съветници от БСП обаче в началото на днешното заседание на СОС възнегодуваха от състоянието на улиците и транспортния хаос в София.

Те попитаха кмета на Столична община Йорданка Фандъкова защо, след като от дни метрологичната прогноза вещае обилен снеговалеж за днешния ден, не са взети мерки за почистването на инфраструктурата в столицата.

"Всеки от един от нас идва от различни краища на София и всеки един е минал по различни булеварди – бул. „България”, бул. „Цариградско шосе”, бул. „Цар Борис”, бул. „Гоце Делчев”, Ломско шосе и т.н. Нито един от тях до момента не е почистен.

Това за поредна година предизвика огромни задръствания в София и за поредна година снегът ни изненада в края на декември", заяви председателя на групата на БСП в СОС Жельо Бойчев.

Съветниците от БСП поискаха на следващото заседание на СОС да бъде даден отчет за това колко е струвал този ден на Столична община, колко е струвала тази несвършена работа на столичани.

За тази година от Столична община са били отделени близо 18 млн. лева за зимно почистване, включително 14 млн. лева само за обработка на булевардите и улиците на територията на града. Отделно 2,8 млн. лева за общински, републикански пътища, отчете зам.-кметът Мария Бояджийска.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че снеговалежът продължава.

"В задръстването винаги сме пред дилемата да спрем ли движението да се обработи или да оставим автомобилният поток да се оттече, за да може след това да се обработва. Хората трябва да го знаят това. Не може снегорините да работят в най-големия трафик. Но ние настояваме фирмите да са нащрек, да са на място, на терен и там, където е необходимо, да се реагира по-бързо", обоснова се още столичният кмет.

По-рано днес тя съобщи, че над 100 машини почистват София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

Анонимен

преди 12 години

Ха снимката е от кръговото на 4-ти километър.А ЗА СНЕГА, ДОБРЕ ,ЧЕ СЕ РАЗТОПИ САМ.Иначе го ловяха колкото котката ми през стъклата.

97

логик

преди 12 години

аз имах проблеми. Явно трябваше да избера маршрута по който се движат Фандъкова и ББиткото!

96

принцеса

преди 12 години

само за информация на 46 моя път също е през бул. Вардар и Н.Мушанов и вчера сутринта бяха достатъчно добре почистени. Проблема наистина идва от водачите с летни и "всесезонни" гуми. Нагледах се на такива, които се пързалят на зиг-заг по пътя и не могат да си овладеят колата, от там идва проблема. Вместо всеки да си погледне паницата, знаете само да плюете. ОК малките улички не са почистени, улицата пред моя офис също, но на по-големите пътища може да се кара, стига да си с подходящи гуми......

fallback