Снимка: Архив Булфото

Дружествата, които при планови или аварийни ремонти разкопават важни пътни артерии в София, ще трябва да възстановяват разрушената инфраструктура в срок до 24 часа.

Ако не си свършат работата, Столичната община (СО) ще използва средства от банкови гаранции, внесени от компаниите, за да финансира повторното възстановяване на некачествено ремонтираните участъци.

Гарант за възстановяването на пътните настилки е договорът, който днес СО подписа с 5 дружества за комунални услуги.

С банковите гаранции общината ще покрива разходите по възстановяването на пътните настилки, зелените площи и тротоарите след планови или аварийни ремонти.

Новината съобщиха заместник-кметовете по "Инвестиции и строителство" и "Транспорт и комуникации" Ирина Савина и Любомир Христов.

Савина обясни, че размерът на финансовата гаранция е определен според стойността на инвестиционната програма на всяко едно дружество.

Така определената сума за "Софийска вода" АД е около 400 000 лв., за "ЧЕЗ Разпределение България" АД – 192 000 лв., "Улично осветление" ЕАД – 90 000 лв., "Българска телекомуникационна компания" АД – 12 500 лв., а за "Близу" ЕАД – 29 000 лв.

По договор стойността на банковите гаранции ще трябва да се поддържа непрекъснато от дружествата, а използваните от общината суми да се възстановяват в петдневен срок.

В споразуменията за планови ремонти, които всяка компания подписва с Дирекция „Транспортна инфраструктура“ в СО, ще бъде упоменаван и срокът за възстановяване, който изпълнителят ще заложи в графика си.

Важните пътни артерии ще трябва да се възстановяват до 24 часа след приключване на ремонтите, а улиците, по които се движи градският транспорт – до 3 дни.

За ремонт на вътрешнокварталните улици на София ще се дават до 5 работни дни.

При неблагоприятни метеорологични условия тези срокове могат да бъдат удължавани след допълнителна договорка с общината.

Около ремонтирания участък ще трябва да има табели, посочващи името на фирмата – изпълнител, вида на строителството и крайния срок за неговото завършване и възстановяването на инфраструктурата.

При липса на такива табели ще се налага санкция на компанията или дружеството в размер на 1000 лв.

„Когато при планови ремонти настилката не е възстановена в срок, ще се взимат от 0,5 до 20 % от внесената гаранция спрямо дните просрочено време”, обяви Ирина Савина.

Ще се следи и за качеството на работата с изследване на използваните материали в независими лаборатории или за евентуално хлътване на настилката впоследствие.

Ако това се случи, в рамките на 5 дни експлоатационното дружество ще трябва да извърши нов ремонт, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase