Снимка: Булфото

4500 места е недостигът в яслите в София, стана ясно след първото класиране за детските заведения.  Приетите деца в първа градинска група и в яслени групи в столицата са общо 6700, съобщиха от Столична община.

"За първа група приетите са 3700 деца, чакащите ще са около 3200 деца.  При 5-годишните имаме чакащи около 800 деца, но имаме свободни 130 места, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. Причината за това било изявено желание за конкретна детска градина.

Същото важи и за 4-годишните - при тях има недостиг от 1 200 места за желаната детска градина, но в същото време има свободни места в няколко столични района.

Голям процент от недостига е преодолян, посочи Фандъкова.

Общо около 1500 нови места очакваме да се разкрият до края на годината. Над 30 детски градини са проектирани до момента. От есента започват и текущите класирания, допълни Фандъкова.

По думите й в крайните градски райони в София недостигът е напълно преодолян.

"До края на годината очакваме да бъде преодолян недостигът за детски градини в районите Изгрев, Младост, Люлин, Триадица. Там броят на чакащите е най-голям, но живеят и най-много млади хора“, разясни Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase