Снимка: Булфото
fallback

 

Подмяна на остарелите лифтове, ремонтиране на единствения път до Алеко и нови писти на Витоша.

Това предвижда одобреният от Регионалната инспекция по околна среда и водите в София проект на инвеститора "Витоша ски АД" за изграждане на новата ски зона в планината.

Планът определя 217 хектара за зона за туризъм на Алеко. Площта за писти и съоръжения, която се предвижда, е 153 хектара, което представлява 68% от законно отредената площ и същевременно е с 32% по-малко от съществуващата зона, обяви за Dnes.bg ръководителят на проекта арх. Емил Леков.

„Както виждате, всички спекулации за седемкратно увеличавяне на зоната за спорт не отговарят на истината. Планираните 153 хектара за ски зоната са 0,6% от общата площ на Природен парк Витоша, която е 27 360 хектара. Това означава, че в останалата територия може да се извършват всякакви други спортни дейности и алтернативен туризъм, т.е. в планината има място за всички“, категоричен бе той.

По думите му "обособяването на туристически и ски зони в природни паркове е практика във всички държави членки на ЕС и не противоречи на директивите за устойчиво развитие и на Натура 2000", каквото е и притеснението на природозащитниците у нас.

Oще по темата

Леков допълни, че се предвижда подмяна на остарелите физически и технически лифтове и влекове – всички, построени в периода 1953–1983 г.

„Тези съоръжения са в експлоатация повече от 40 години и отдавна са напълно амортизирани и негодни за обновяване. Техническото състояние не само на влековете, но и на седалковите лифтове е не само незадоволително, но и крайно рисково за туристите“, каза той.

В момента в зона Алеко съществуват общо 9 лифта плюс „Симеоновския” и „Драгалевския” .

Планът предвижда поетапна подмяна на всички съществуващи съоръжения и създаването на един нов учебен център със съоръжения за начинаещи.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

103

СОФИЯНЕЦА

преди 14 години

Като не ви харесва София, работете във вашите градове живейте си и си спете във вашите градове.Обаче няма да го сторите защото смятате че в София вали дъжд от пари, защото си мислите че като работите и имате жилище в софия вие сте от ВИП съсловието на България.Ами вие не сте.Ако върнат със закон софийското жителство София най-после ще си отдъхне поне малко от вас, дето живеете в др. градове. И да го духат сички селяни

102

Гогата

преди 14 години

Не мога да разбера защо по-отношение на въпрос касаещ София,Витоша и Софиянци ,мнение тук исказвати иразни *** "природозащитници"?!?! За тях ценни били дърветата! Какво сме криви ние Софиянци ,че на вас дърветата като ви свършат и започне градът и губите ориентация ? Жалко за вас селски ,но ние не сме виновни ,че сте отрасли в гората! Така ,че и вие не се бъркаите в работите на Софиянци ! Парка си го е имали и пак ще го има ,но не във вида в които цървулите могат да си *** на воля в него !

101

Анонимен

преди 14 години

Скъпи софиянци когато говорите за злобата и завистта на хората от провинцията може би е редно да погледнете и коментарите на другите столичани по-долу и ще си обясните откъде тази неприязън :)

fallback