Днес преди обяд Софийската градска прокуратура (СГП) и агенти от Държавната агенция "Национална сигурност" започнаха спецакция в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Говорителят на ДАНС Зоя Димитрова и градският прокурор Николай Кокинов потвърдиха информацията за провежданата операция.

Проверяват се и се изземват документи за заменки на земи на виновни длъжностни лица във връзка с досъдебно производство по чл. 282 от Наказателния кодекс (НК) за престъпление по служба срещу неизвестен извършител, каза още Николай Кокинов.

Целта е да се установят деяния, свързани с нарушения при замени на земи от Държавния поземлен фонд.

Проверката се отнася за периода след последните промени в Закона за горите и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Процесуално-следствените действия са извършени по образувано досъдебно производство срещу длъжностни лица от двете ведомства, за престъпления, свързани с извършени незаконосъобразни замени на земи и гори.

Предстоят разпити на лица, имащи отношение към случая, съобщиха от прокуратурата.

"Не се притеснявам, трябва да си свърша тук работата и отивам в министерството да видя какво става“, каза в Пловдив министърът на земеделието Валери Цветанов.

"Не знам нищо, не мога да коментирам, ще изляза със становище по въпроса в София", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase