След като миналата седмица се зарече на гръб да носи чувалите със смет на София и да впрегне администрацията си, за да очисти боклука, днес все пак кметът размисли и Столичната община плати на трите фирми концесионери по чистотата 4 млн. лева.

Дължимите суми, по думите на кмета, са 6,3 млн. лева на "Чистота-София", 3 млн. лева на "Волф-96" и 1.9 млн. лева на "ДИТЦ".

Оставащите суми от дължимото към концесионера ще бъдат платени до края на март, обеща Бойко Борисов.

„Не считам, че те ще предприемат действия по спиране на почистването. Това ще бъде пагубно за тях“, коментира той.

По думите му, ако дружеството "Новера" настоява сумите да бъдат платени до края на месеца, общината, макар в нарушение, ще вземе пари от Специализирания общински приватизационен фонд и ще плати дължимото.

Борисов заяви, че договорите с двете фирми, които ще поемат почистването в петте района, освободени от "Волф-96" от 1 март, не са подписани, тъй като продължава срокът на обжалване.

„Нашата стратегия е първо да създадем конкуренция, да разбием монопола на концесионера и да вървим към създаването на общинско дружество“, посочи кмета.

Общинският съветник от БСП Петър Курумбашев заяви, че с влизането на общинското дружество "Чистота Искър" в три района се осигурява влизането на "архитекта на концесиите" в лицето на "АЕС-Х" ООД и Кирил Арсов, бивш общински съветник от СДС и вносител на доклада за концесионирането на чистотата в София.

Курумбашев заяви, че има и конфликт на интереси в отношенията между управителя на общинската фирма Петър Граматиков и Кирил Арсов, тъй като двамата участват в различни дружества.

В отговор Борисов заяви, че "или ще се раздели с Граматиков, или самият Граматиков ще се раздели с конфликта на интереси".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase