Сегашната джамия е построена през 1567 година. Снимка: БГНЕС
fallback

Главното мюфтийство планира да вдигне втора, макар и по-малка джамия в София. Това съобщава в петъчния си брой всекидневникът "Труд".

Сегашната джамия е построена през 1567 година и се намира в центъра на града.

Идеята е новият мюсюлмански храм да бъде построен в квартал "Малинова долина".

"Ако проектът отговаря на законите, не можем да им откажем", заявява по този повод кметът на столицата Бойко Борисов.

Главния секретар на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов потвърждава, че мюфтийството има подобно намерение.

Храмът ще е част от „Българската Медина“- проект на мюфтийството за Културно-образователен и конгресен център в квартал "Малинова долина".

"Предвижда се да бъде изградена малка джамия с минаре, която да обслужва мюсюлманите работещи, живеещи или посещаващи комплекса", посочва Хафъзов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

286

Мариан Томов

преди 15 години

Мюсюлманите в София са над 30 000, докато православни християни - практикуващи вярата си, няма повече от 2 - 3 000. Колко от четещите тези редове въобще ходят на църква и постят? Ако въобще знаят що е то Литургия? С построяването на този център ще спрем капсулирането на мюсюлманите в София /която е град с преобладаващо мюсюлманско население/ и те ще бъдат лоялни граждани които спазват законите и обичат България.

285

Алексей

преди 15 години

Ислям не е религия, която би трябвало да се уважава или толерира. Това е средновековна култура, агресивно окупираща целия свят точно сега. В Афганистан и Пакистан унищожават се древни будистки статуи, в Европа и целия свят строят се джамии... Британски закони допускат избиването на жените в ислямски семейства.Тази агресивна експанзия цинично експлоатира европейските ценности като демокрация и религиозна толерантност само в своята полза.Това не е български, не е софийски въпрос, колеги, умолявам ви мислете по-глобално и по-широко! Това е световна окупация на една свободна цивилизация от една култура, не приемаща никакви свободи и не смятаща жените за хората.Това е нова форма на фашизма, криеща се зад това, което европейските общества щат да толерират религията.Без толерантност към нетолерантността. Без извинения за да си свободен!

284

Sham

преди 15 години

Християнска била държавата,да бе...и вие сте едни християни,думи нямам :) примирете се :) в страни,където исляма е официална религия има повече църкви от цяла България, християни били :)

fallback