Снимка: БГНЕС

Украинският режисьор Олег Сенцов, който е член на международното жури на София Филм Фест тази година и трябваше лично да представи у нас новия си филм "Носорог", няма да присъства, тъй като се бие на фронта.

В отворено писмо  до българските зрители той споделя "Вече седмица стоя в окопите като участник в отбраната на Киев, която е част от Въоръжените сили на Украйна. Животът се промени в миг с падането на първата бомба..."

През 2012 г. негов проект, стартирал на София Мийтингс, спечели отличието за филмов проект.

Десет години по-късно новият филм на Сенцов е част от програмата на 26-ото издание. "Носорог" е прякорът на престъпник, живеещ в Украйна през 90-те години. Хулиган, агресивен още от детството си, той живее на фона на изпитания в семейния и любовен живот. Сенцов изследва човешките му търсения в постсъветските времена в едно безмилостно общество.

Продукцията е с номинация за най-добър филм от секция "Хоризонти" във Венеция, както и е с отличие за най-добър филм и най-добър актьор в Стокхолм.

Режисьорът бе и политически затворник  осъден от руските власти през 2014 г., тъй като се противопостави на анексирането на Крим от Москва. Той бе осъден на 20 години лишаване от свобода по обвинения за тероризъм, но бе освободен по искане на Западния свят след размяна на пленници през 2019 г.

Сенцов обяви през май 2018 г. гладна стачка. Прекрати я на 6 октомври след заплаха, че ще бъде хранен насила.
След освобождаванета му получи награда за свободата на мисълта "Сахаров" от председателя на ЕП Давид Сасоли, който коментира смелостта му да се бори срещу погазването на човешки права.

Пълнометражният му дебют е "Гамър" от 2011 г. Снима и "Процес: руската държава срещу Олег Сенцов". Следва "Номера" през 2019 г.

"Носорог" е част от София Филм Фест и може да говидим на 16 март от 20.30 часа в кино "Люмиер" и на 19-и март от 20.30 часа в Дом на киното.

Ето и видеото на Олег Сенцов от фронта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase