Мария Бакалова в кадър от "Като за последно". Снимка: София Филм Фест
fallback

София Филм Фест вече започна, а ето и какво може да видим тази вечер.От 18:00 ч. в кино "Люмиер" може да гледаме Хавиер Бардем отново в главна роля. "Пътищата на живота" на Сали Потър разкрива живота на един мъж. Лео и Долорес в Мексико: сцени от един страстен брак; Лео като самотен писател на гръцки остров. Тези срещи го връщат към неприятната истина и отново към дъщеря му Моли.

От 20:30 ч. в Кино "Люмиер" е премиерата на новия български филм на режисьора Ивайло Пенчев. Един от главните герои в "Като за последно" е възрастен, богат и известен писател, който предлага помощ на младо момиче, изпаднало в беда, по нетрадиционен начин – предлага ѝ да се оженят... Това поражда поредица от комично-драматични събития и абсурдни преживявания на морския бряг. Във филма участват номинираната за "Златен Глобус" и "BAFTA" Мария Бакалова, както и звездите на българското кино Васил Банов, Филип Аврамов, Малин Кръстев, Антон Радичев, Стефан Денолюбов, Китодар Тодоров, Любен Чаталов, Герасим Георгиев-Геро.

В Дом на киното има две прожекции. Първата от 18.30 часа идва от Иран. Разказът във филма на Джафар Панахи "3 лица" се движи на границата между реалността и фикцията като се фокусира върху една необикновена история, развиваща се в пътуване из иранските села. Големият ирански режисьор ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното.

В 20:30 часа пак там започва фестивалната гала, посветена на Томас Винтерберг - представяме на голям екран неговия най-нов филм "Още по едно". Съществува теория, според която човек винаги може да понесе още малко, както и че алкохолът отваря сетивата за външния свят. Мартин и тримата му колеги се хвърлят в експеримент
да поддържат непрекъснато алкохолно опиянение. „Нашата амбиция беше да направим филм за живеенето.“ – споделя режисьорът Томас Винтерберг.

"Жив човек" може да гледаме от 18.30 часа в кино "Одеон". Филмът на Олег Новкович е копродукция с българско участие, проследява историята на един застаряващ рокер Джела, принуден да се справя с досадната монотонност на ежедневието, в стремеж да се втурне отново на път и да съживи старата слава. Остаряването се оказва особено трудно за рокери по душа.

Прожекцията на "Quo Vadis, Аида?" е от 20.45. Филмът е на босненската режисьорка Ясмила Збанич, участвал в основния конкурс във Венеция и включен в краткия списък за избор на номинации за международен Оскар, е разказ за едно от най-жестоките събития в Европа през 90-те години на миналия век – в последните дни на босненската война през юли 1995 година са избити 8 000 момчета и мъже по време на геноцида в Сребреница.

"Акаса, моят дом" на режисьора Раду Чорничук, един от най-успешните документални филми на изминалата година ще се прожектира в 18.30 часа във Френски институт Кино "Славейков". Филмът е за живота на едно семейство – родители с девет деца в продължение на 20 години живеят в схлупена барака сред делтата до Букурещ – изоставен водоем, превърнал се в градски природен резерват.

На същото място от 20.30 часа ще видим какво се случва от Дюселдорф до Париж и чак до пустинята на Тексас в изключителния документален филм на режисьорите Ерик Фридлер и рок-звездата Кампино "Вим Вендерс: Десперадо". Продукцията разказва за емблематични места и ключови моменти в работата на Вендерс като режисьор, продуцент, фотограф и автор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback