Снимка: София Филм Фест

"Февруари" на Камен Калев ще открие юбилейното 25-о издание на София Филм Фест. Това ще стане на 11 март в Зала 1 на НДК.

На церемонията по откриване на 25-ия София Филм Фест ще бъде връчена Наградата на София на Столичната община на изключителния музикант, филмов и театрален композитор Теодосий Спасов за неговия принос към изкуството на киното и музиката.

 Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до края на март. Специална програма в Дома на киното и Чешкия център, свързана с ретроспективи и други събития, ще подготви публиката с очакване за фестивала от 4 март.Ще бъдат представени повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

За 19-и път международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм "София – град на киното", съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.

Програмата по традиция включва 12 филма, като вече са ясни и някои от потвърдените в конкурса претенденти. Това са "Петя на моята Петя" на режисьора Александър Косев, "Разлом" на унгареца Балаш Краснахоркай,
"Уроци по немски" на Павел Г. Веснаков, "Черната котка" на иранеца Карим Мохамад-Амини, "Шоуто на Джемил" на турския режисьорБаръш Сархан и "Шпагат" на швейцареца  Кристиан Йоханес Кох.

Балканският конкурс включва топ-заглавия от региона. Сред селектираните филми в програмата са:
"Главни букви" на румънския режисьор Раду Жуде "Жив човек" на сърбина Олег Новкович, "Концентрирай се, бабо" на Пиер Жалица "Призраци" на Азра Дениз Окяй "Февруари" на  Камен Калев и "Ябълки" на Христос Нику.

Новите български игрални филми ще са основен акцент в мартенската програма на СФФ. Сред премиерните заглавия за София, освен участващите в конкурсите, са "Житие" на Войчех Тодоров и Георги Стоянов по сценарий на Красимир Крумов-Грец, „Блаженият“ на Станимир Трифонов, "Рая на Данте" на Димитър Радев, "Сбогом, Джони" на Константин Буров.

19-тият Конкурс за български късометражен филм ще представи 12 филма, селектирани от жури в състав: Ваня Райнова, сценарист и продуцент, и режисьорите Борис Десподов и носителя на наградата през 2020 – Христо Симеонов.

18-ото издание на София Мийтингс ще събере онлайн европейския елит във филмовата индустрия – това ще се случи между 17 и 21 март 2021. Пандемичната обстановка в целия свят е условие, с което всички фестивали и филмови пазари се съобразяват, но всеобщата онлайн свързаност дава възможност на киноспециалистите да присъстват на много повече форуми в цял свят.


Поради пандемията от COVID-19 25-тият София Филм Фест ще се състои в две части. Основният фестивал е в традиционния си период през март, когато филмите от програмата ще бъдат представени едновременно онлайн (в партьорство с водещата в света платформа за организиране на онлайн фестивали Festival Scope/Shift 72) и в киносалони при спазване на всички противоепидемични мерки, а международните гости ще бъдат изключения. Акцент на първата част на фестивала ще бъдат конкурсните програми, представянето на новите български игрални и документални филми, актуални филми на утвърдени режисьори и млади таланти, фестивални фаворити през последната година, и филми от специални юбилейни рубрики.

По-късно през годината организаторите са подготвили специално издание на 25-тия фестивал, в което фокус ще бъдат филмите представени от техните автори от цял свят. .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase