Снимка: София Филм Фест
fallback

В ден ПОНЕДЕЛНИК по традиция , създадена през годините с програмата София Филм Фест за УЧАЩИ,
представяме българско кино със специални гости от екипите на филмите!

Програмата на София Филм Фест на 13-и юли продължава в Дом на киното от 18.00 часа с прожекцията на "Ирина" - дебютният  пълнометражен филм на Надежда Косева, като самата тя ще присъства на прожекцията, за да разговаря с публиката.

Главната роля е поверена на младата Мартина Апостолова, която беше "Изгряваща звезда" на Берлинале 2020 и получи за изпълнението си признание и награди в цял свят, от Хонконг до Тбилиси.

Ирина работи като сервитьорка в малко градче в България. В деня, в който я уволняват, съпругът ѝ преживява тежка катастрофа. Семейството на Ирина изпада в бедност.За да свърже двата края, тя става сурогатна майка. Ежедневните борби, отчаянието и семето на живота, което расте в корема ѝ, надигат нова вълна в този тежък и скапан живот.Ирина бавно започва да разбира какво означава да обичаш и да прощаваш.

"Ирина" е филм за прошката. История, която поставя морални и етични въпроси, но едновременно с това ни води на място, където отговорите им губят своето значение. Място, на което прошката е единственият начин за превъзмогване на отчаянието, болката и гнева. Единственият начин да оцелееш." , казва Надежда Косева.

От 20.30 часа в дом на киното може да видим филма на Радослав Илиев "Екшън". Филмът е екшън-комедия и сатира за кинобизнеса с безброй обрати, която разказва за американска екшън звезда от 90-те, снимащ филми в България, и феновете му, които опитват да се доберат до него. След серия от много лоши решения те си навличат гнева на мафията.

Важно е колкото се може повече хора да видят уникалния филм "Пещерата" не само защото това е носителят на Наградата за най-добър документален филм на 24-тия София Филм Фест, а и защото беше номиниран за "Оскар", както и за десетки други отличия в цял свят. Копродукцията между Сирия, Дания, Германия, САЩ и Катар на сирийския режисьор Ферас Фаяд (номиниран за "Оскар" за "Последните хора в Алепо") ни отвежда в един подземен пейзаж, който много напомня за постапокалиптичния свят на Лудия Макс. Тъй като животът над земята е твърде опасен, оцелелите създават мрежа от тунели под повърхността на град Гута, близо до Дамаск, в които се намира подземна болница, ръководена от жени лекари.

Създадените с много обич портрети на смелия и отдаден на работата болничен персонал рисуват картина на приятелството, в основата на което стои моралът, който устоява въпреки тежките обстоятелства. В "Пещерата" има много сърцераздирателни моменти, въпреки това филмът е преди всичко за силното чувство за издръжливост, всеотдайност и любов,оцеляваща сред разрушението.

Най-новият филм на един култов, легендарен творец е част от онлайн -програмата на 24-тия София Филм Фест - Вернер Херцог и историята, която разказва в "Семейна романтика ООД". Авторът завладява нови територии във филмовата форма, смесвайки реалистичния стил на своите документални филми и безпощадно новаторския си киноезик в тази привидно непретенциозна, но разтърсваща история, чието действие се развива в Япония.

Негов съмишленик и главен актьор е Юичи Иши, действителен изпълнителен директор на "Family Romance" ЕООД – компания, даваща под наем човешки заместници, които клиентите могат да използват за всякакви нужди – семеен член за социално събитие, виновник, който да поеме вината за грешка в офиса, непознат, с когото да преживееш отново най-хубавите моменти от живота си. Във филма майка моли Иши да се превъплъти в съпруга ѝ, с когото са отдавна разделени, за да възстанови връзката с подрастващата си дъщеря. Ситуацията се превръща в заплетена мрежа от действия и емоции.

Със съвсем малък екип и сам изпълняващ ролята на оператор, Херцог за пореден път запечатва болезнената връзка на индивида с обществото, като създава съвременна притча, която напомня за началото на кариерата му, но звучи съвсем актуално.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback