Снимка: София Филм Фест

Ретроспектива на един от най-любопитните финландски режисьори стартира от 2 март в Дом на Киното. Филмите на Аки Каурисмаки може да си припомним като загрявка за 24-ото издание на София Филм Фест.

Панорамата започва с "Престъпление и наказание", с който Каурисмаки дебютира в игралното кино като режисьор през 1983 г. Прожекцията е от 18.00 часа.

Филмът е съвременна адаптация по класическата криминална история на Фьодор Достоевски. Главният герой – млад работник в кланица, извършва безсмислено престъпление, което окончателно го откъсва от обществото. Единственият му приятел е момиче, което случайно се оказва на местопрестъплението. Отчаяната им любовна връзка е подложена на изпитание от чувството за вина и затягащата се примка на полицията.

Ще бъдат показани още "Сенки в рая", "Ариел", "Ленинградските каубои в Америка", "Момичето от кибритената фабрика", "Пази шалчето си, Татяна", "Наех наемен убиец", "Живот на бохеми", "Плаващи облаци", "Мъжът без минало", "Светлини в здрача".

В допълнение на прожекциите, които са в Дома на киното в началото на март и в Кино "Одеон" от 27 март до 2 април, на 19 март в Галерия "Синтезис" ще бъде открита специалната изложба на Маря-Лена Хуканен "Златната земя на копнежа" с фотографии от филми на Каурисмаки. Ще има и изложба с оригинални плакати на филмите на режисьора – във фоайето на Дома на киното.

СФФ имат и предложение към учащи и пенсионери, които могат да гледат над 50 филма от програмата на форума срещу специални карти на цена от 15 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase