Драго Шолев с наградата на ФИПРЕССИ. Снимка: София Филм Фест

"Чудовища" на румънския режисьор Мариус Олтеану спечели голямата награда "София-град на киното" в Международния конкурс на 23-ото издание на София Филм Фест.

Специалната награда на журито спечели "Прасето" на Драго Шолев. Филмът се сдоби още с наградата на журито на ФИПРЕССИ и приза за най-добър български игрален филм.

Отличието за режисура бе дадено на Нора Фингшайд за германския филм "Извън системата". "Рози в нощта" на Пенчо Кунчев получи голямата награда от късометражния конкурс  Jameson. Почетен диплом отиде при Стафани Дочинова за "Пипнах те!"

Агнешка Холанд връзи наградата на публиката на режисьора Лъчезар Аврамов за "Снимка с Юки". Най-добър балкански филм стана "Нейната работа на режисьора Никос Лабот, стартирал като проект от София Мийтингс.

Балканското жури присъди и почетен на филма "Товарът” (Сърбия-Франция-Хърватска-Иран-Катар) на режисьора Огньен Главонич.

"Тайният живот на Вера" на Тонислав Христов бе обявен за най-добър документален филм. Почетен диплом получи режисьора Талал Дерки за "За бащите и синовете".

Турският филм "Пеперуди" получи приза на гилдията на българските кинокитици. Младежкото жури хареса филма на иранеца Али Джаберансари "Техеран, град на любовта".

 

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 4 месеца

"Снимка с Юки" изглежда много добър филм. С нетърпение го очаквам да тръгне по кината. Трейлърът му е супер як. Дано и филмът е такъв.