Снимка: архив, Булфото
fallback

Част от елитните училища ще дават бонус точки за влизане в първи клас за баща или майка, работещи, както в образователната сфера, така и в културната. Макар да въведе няколко единни критерия, важащи за всички школа при приема на първолаци – постоянен и настоящ адрес, както и такъв в прилежаща на институцията зона, братче или сестриче в нея или близост на местоработата, Столична община позволи училищата да имат и допълнителни критерии, пише "Монитор.

Част от най-желаните школа вече са определили такива. Така например в 18-о СУ "Уилям Гладстоун“ бонус точки при приема ще имат не само отрочета на хора, които са деца на хора в сферата на образованието, като учители и университетски преподаватели, но и на дейци от културата – например художници, писатели и актьори.

По 10 точки ще получат децата, които кандидатстват в 18-о СУ на базата на избора на езици, които ще изучават. За да има равнопоставеност, преднина ще се дава както за хлапетата с интерес към източните езици, така и на тези с интерес към западаните, обясни директорката на 18-о СУ Величка Стойчева.

5 точки бонус точки за децата на работещите в сферата на образованието са предвидени и в 51-во СУ „Елисавета Багряна“.

Адресът на детската градина пък е другият допълнителен критерий там. Ако тя попада в непосредствена близост до школото или с други думи попада в т.нар. прилежаща територия, детето ще получи 5 точки.

Ако пък детската градина е в административния район на школото, съвпадащ с постоянния адрес в София, преднината е от 3 точки. В случай обаче, че месторазположението на детското заведение е различен от постоянния адрес, точката е само една. Критериите вече са гласувани от педагогическия съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 7 години

В 18 СУ, а също и в други "елитни" училища децата са от 27 до 29 в клас. Началните учители едва изтърпяват да им свършат часовете и тичат след това по частни занимални, в които стоят до към 19-20 часа вечерта. Някои от тях работят в училище само, за да могат да си съберат деца за частната занималня. Представете си колко качествено преподава такъв учител при такава натовареност.

18

художника

преди 7 години

А бе нали демогравски България се топи. От къде толкоз деца, че и критерий за влизане в училищата. Цели училища се затварят поради липса на деца, тия наще т-паци критерии и точки си измислят. Б-аси държавата, б-аси чиновниците.

17

Анонимен

преди 7 години

> За да има равнопоставеност, преднина ще се дава както за хлапетата с интерес към източните езици, така и на тези с интерес към западаните,Голяма равнопоставеност!

fallback