Снимка: София Филм Фест
Отново през месец март киното превзема културното пространство в София. 20-ото издание на София Филм Фест се открива с филма на Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” на 10 март от 19.30 часа.
 
Освен в столицата кинофорумът ще стигне до зрителите във Варна, Бургас и Пловдив и така ще продължи до 31 март. 
 
Програмата съдържа 177 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 32 късометражни филма. Пропуск до филмовата програма може да полубим с билет в кен.
 
За 14-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. 
 
За 13-и път ще се проведе и конкурсът за Наградата Джеймисън за български късометражен филм (Jameson Short Film Award). Тази награда традиционно провокира много млади кинематографисти в България да представят своите филми и специално да създадат творби за участие. 
 
Готвим се запристигането на Тедо Кочев, Тери Гилиъм и Бела Тар, като специални гости на феста.
 
В програмата ни отново присъства специална Fashion gala  – вече се превърна в традиция публиката на фестивала да се запознава с вдъхновяващи филми, представящи творчеството и влиянието върху света на киното на различни модни икони. 
 
Тази година Документалният конкурс на София Филм Фест е с изключително силна селекция – откриваме на 13 март от 18.30 часа в зала „Славейков” на Френския институт със „Сирийска любовна история” – един филм на режисьора Шон Макалистър, който представя ситуацията в Сирия през интересния ъгъл на любовната история на двама революционери и успя да развълнува хиляди хора по света.
 Зала Славейков ще бъде домакин на конкурса, като ще срещне публиката със селекция от най-добрите документални заглавия от последната година! Не бива да се пропуска и уникалната среща с една от централните фигури на немското кино от 60-те и 70-те години на ХХ век – Цветан Марангозов, чиито късометражни филми ще бъдат представени със специална програма в партньорство с Гьоте-институт. 
 
За първа година фестът организира прожекции и за малките зрители. 
 
Прожекциите ще са в Зала 1 на НДК, кино Люмиер, Дом на киното, Одеон, Евро Синема, Културен център „G8”, CINEMA CITY Mall of Sofiа, CINE GRAND City Center Sofia и ARENA Deluxe Bulgaria Mall. За първа година ще си сътрудничим с кино „Славейков“ на Френския културен институт. Прожекции ще има и в залата на традиционните ни партньори от Гьоте-институт, в Културния център на Софийския университет, както и в една изненадваща локация – Зала „София” на бившия Партиен дом. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase