Снимка: PR
fallback

На 9 март ще се състои премиерата на "Щрих и стих" - филмов формат за визуална поезия, обединяващ шест авторски късометражни анимационни филма, базирани на шест съвременни български поеми. Началото ще бъде в 21:00 часа в Дом на Киното в София, в рамките на София Филм Фест 2015.

Идеята на формата е да обедини отличителни примери на съвременна българска поезия и анимация в една нова форма. Един от основните мотиви е създаването на мост между поезия и анимация.

Как метафората на текста, синтезирана в една поема, би могла да се преведе на езика на киното? Какво се получава когато се създава опит за непринуден диалог между текст и образ чрез свободна авторска интерпретация? Това са основните мотиви, които обединиха авторите около идеята на "Щрих и стих" .

Поетичните творби, по които са направени филмите са "Малко сутрешно престъпление", "Одеонъ" и "Естествен роман в 8 глави" на Георги Господинов, "Млекарката" на Димитър Воев, "100% настроение" на Делян Еленков и "Постиндъстриал" на Калоян Праматаров. Режисьорите са Аспарух Петров, Милен Витанов, Борис Десподов, Иван Богданов, Дмитрий Ягодин и Борис Праматаров.

Всеки от филмите има свой собствен характер и звучене. Разкази за обречени хартиени корабчета, плуващи в нечия ръка, интимни препратки към емблеми в киното, сутрешни убийства по невнимание, сладоледени надежди, междуетажни настроения и индустриални откровения се преплитат в образите на шестте визуални поеми.

"Щрих и стих" е иницииран и продуциран от Весела Данчева за Компот Колектив и финансиран от Национален Филмов Център.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

violeta.voeva

преди 9 години

Поздравления и на добър час!

fallback