Кадър от "Жирафада". Снимка: София Филм Фест

"Срещи на сляпо" е предложението за 13 март от международния конкурс на София Филм Фест. Режисьор на грузинския филм е Леван Когуашвили.

40-годишният учител Сандро (Андро Сакварелидзе) е оплешивяващ ерген, който все още живее с родителите си – вечно каращи се и държащи сина си под постоянен надзор. След като среща с непозната се превръща в лишен от емоции абсурд, Сандро и приятелят му Ива (Арчил Кикодзе) решават да прекарат уикенда на дъждовното крайбрежие, където случайно се запознават с фризьорката Манана (Иа Сухиташвили). Любовта процъфтява – или по-скоро застрашава в ироничния сценарий на Когуашвили и Борис Фрумин, но не продължава дълго.

Съпругът на Манана Тенго (Вахо Чачанидзе) излиза от затвора и скоро Сандро се оказва забъркан в схема, която ще го принуди да избира между любовта и честта.

„Когуашвили създава един състрадателен филм за развитие в застой, което продължава и до средна възраст. Демонстрирайки усет за човешката нежност, „Срещи на сляпо” се превръща във филм за човешките взаимоотношения и дълбоките и непредсказуеми емоционални отговорности, които те предизвикват. Част от новото и бързо разрастващо се поколение талантливи грузински кинотворци, Когуашвили е режисьор, който, без съмнение, ще ни зарадва с много прекрасни филми.“
Димитри Ейпидес, MФФ Торонто
Гледайте днес от 18.30 ч. в Дома на киното

Леван Когуашвили е роден през 1973 г. в Тбилиси, Грузия. Учи кино в Руския държавен киноинститут и в кинопрограмата на Нюйоркския университет. Между 2002 и 2007 живее в Ню Йорк, където снима няколко късометражни и документални филма. През 2008 се връща в Грузия, за да снима първия си игрален пълнометражен филм „Street Days“. Филмът е сниман по собствения му сценарий, който печели конкурс, организиран от Грузинския национален филмов център.

Следващото предложение е "Жирафада", Палестина-Италия-Германия-Франция, 2013, 85 мин. Реж. Рани Масала

За да намери нов мъжки жираф за любимата си жирафка Рита, която е загубила партньора си по време на бомбардировка, Заид заминава с баща си за израелска зоологическа градина, откъдето възнамеряват да откраднат жираф и да го вкарат незаконно в Палестина. Момчето в крайна сметка успява да вземе жирафа, но плаща много висока цена. На пръв поглед е лудост да откраднеш жираф и да го закараш в окупирана военна зона. Но това е целта на „Жирафада”: използвайки като символ най-високото и най-величествено животно, да върне надеждата в трагичния конфликт между Израел и Палестина.
„Жирафада” комбинира сърцераздирателна драма и хаплива ирония във филм, вдъхновен от действителна история и със забележително, прецизно изпълнение на Салех Бакри, на когото партнират Мохамед Бакри и Рошди Зем.”
Гледайте днес от 21.00 ч. в Дома на киното

Рани Масала е роден във Франция. Баща му е палестинец, а майка му – египтянка. Рани учи в Бостънския колеж и в Парижкия институт за политически науки, преди да започне работа в „Misr International Films”, където е асистент на няколко режисьори, сред които и Рашид Бушареб. Късометражният му филм „Elvis of Nazareth“ (2012) печели специалната награда „uniFrance” в Кан. „Жирафада” (2013) е пълнометражният му дебют.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase