Кадър от "Фалшификаторът". Снимка: София Филм Фест
fallback

„През 2000 г. за първи път посетих Белград с директора на Фондация „Про Хелвеция” Калина Вагенщайн. Фондацията подкрепи тогава първата програма с филми на държавата Югославия, която щеше да съществува още много кратко време. Следите от войната и натовските бомбардировки бяха видни навсякъде в Белград.

Милошевич тъкмо беше свален от власт и целият град беше облепен с надписи „Gotov je“ / „Свършен е”. Най-важната ни среща беше с тогавашния програмен директор на Белградския ФЕСТ Миролюб (Мича) Вучкович, който ръководеше и организацията за промоция на югославското кино „Институт за филм”. Въпреки че беше само няколко седмици преди началото на най-голямото киносъбитие в страната му, той не само ни отдели ценно време, но е в основата на познанството ми както с голяма част от утвърдените имена в киното на Югославия, така и с изгряващите таланти. Тогава само за два дни Мича ме запозна с Горан Маркович, Любиша Самарджич, Сърджан Каранович, Драган Бйелогърлич, Радивое Андрич, Душан Милич, Дарко Баич…

Два месеца по-късно много от тях бяха в София. А през следващите почти 15 години София Филм Фест се превърна в един от важните регионални фестивали, които имат фокус на киното на Балканите и цялата нова генерация режисьори от бивша Югославия премина през София по пътя на международното си утвърждаване...”  Стефан Китанов, Директор на 18-ия Международен София Филм Фест

15 години по-късно отново в партньорство с Миролюб Вучкович и Сръбския филмов център представяме за първи път фокус върху киното на Сърбия. Програмата включва 5 филма. „Непослушните” на Мина Джукич е в Международния конкурс, „Фалшификаторът” на Горан Маркович и „Разголване” на Коста Джорджевич са в Балканския конкурс, специални прожекции ще имат „Когато се съмне” на Горан Паскалевич (с Наградата на София през 2014) и провокативният „Клип” на Мая Милош.

Освен това два сръбски филма ще бъдат представени като уърк-ин-прогрес, а два сръбски игрални проекта ще са в програмата на София Мийтингс.

Не един сръбски филм предлага картина на времето, когато Сърбия е в бивша Югославия, а в центъра на събитията е режимът на Тито. Към онази епоха обръща поглед и най-новият филм на Горан Маркович „Фалшификаторът” (2013). Историята на Маркович отвежда зрителите в края на 60-те – времето на краха на идеалите, довел до един по-справедлив и почтен начин на живот от бунта на студентите по цял свят през 1968 и началото на края на една също толкова грандиозна илюзия, наречена Югославия.

Главният герой във филма Андьелко (Тихомир Станич) е директор на гимназия в малък босненски град – той вярва в Югославия и в нейния лидер Йосип Броз Тито. Андьелко е добър човек, но има един сериозен недостатък – фалишифицира училищни дипломи, и то не за лична изгода, а защото е филантроп. Съвсем неочаквано той е „изпортен” от своя съсед, който иска да отмъсти на ветеринарния лекар за фалшивата диплома и докладва за нашия човек в полицията. Андьелко е принуден да потърси прехрана в големия град, където заживява нелегално и се събира с престъпници. Един ден обаче той среща свой съученик, който се оказва служител на местното ДС и... праща Андьелко в затвора.

Освен със забележителния актьорски състав и запомнящото се изпълнение на Тихомир Станич, филмът на Горан Маркович разчита да провокира зрителския интерес с картината от онези години, да обърне внимание на характерната тенденция на хората от Сърбия вечно да мамят системата и сякаш е реплика към днешната сръбска действителност, в която политиците продължават да действат с трикове и измами. 

Гледайте днес от 18.30 ч. в кино „Одеон”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback