Снимка: София Филм Фест
fallback

Турските сериали се харесват най-вече заради отстояването на правата на жените, докато на Балканите тези сериали се гледат по далеч по-екзотични причини. Това стана ясно на провела се дискусия в зала „МАТТИ`Д”.

Срещата бе относно културния феномен на така нашумелите през последните години турски сериали. Разговорът се развиваше около документалния филм “Късмет”.

Специалните гости на събитието бяха Елени Кристодулу, продуцент, Велислава Петрова, преподавател в катедра „Културология”, Мартичка Божилова, продуцент АГИТПРОП, Атанас Пунев, stand.bg и Иван Ланджев, сценарист в SIA.

Тук те извикват една носталгия по общото историческо минало. Картините на жестоки кръвопролития са умишлено заобиколени или разкрасени от сценаристите в изобразяването на историческото минало.

Целите, които си поставят тези сериали, са смесени и противоречиви. Имат исторически и политически ракурс.

Те, също като латиноамериканските саги, са „фабрика за мечти” и са осъществени на много високо кинематографично техническо ниво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

+-+-+-+-

преди 10 години

Всичкото е СУУУПЕРР! Оня ден на поредната боза, братята мюсулмани ппосрещаха задружно пред елхата КОЛЕДА!

17

1878

преди 10 години

То като погледнеш какви *** и *** са на тая маса можеш да съдиш и за културата и ценностната им система.То за това и такива помии гледаме, щото телевизиите са пълни с постни и безлични режисьори, сценаристи и още какви ли не *** дето обясняват общото ни минало с турците, та затова трябва да им гледаме халтурите.

16

Анонимен

преди 10 години

Слаба актьорска игра, изтъркан лесно предвидим и безинтересен сюжет, и освен това аз също не ги харесвам заради "общото историческо минало".

fallback