Снимка: София Филм Фест

Янош Сас е роден на 14 март 1958 г. в Будапеща. Учи драма и театрална режисура в Академията за театрално и филмово изкуство. Член е на Европейската филмова академия. В продължение на години работи в Националния театър на Будапеща, където поставя „Призраци” на Ибсен, „Кралят елен” на Карло Гоци и „Трамвай „Желание” на Тенеси Уилямс.

Режисира телевизионни поредици и филмите Не безпокойте (Don‘t Disturb!, 1990), Войцек (Woyzeck, 1994) и Момчетата на Уитман (The Witman Boys, 1997). Сас е режи¬и на документален филм за Фондацията на Стивън Спилбърг, създадена в памет на жертвите на Холокоста – Очите на Холокоста (Eyes of the Holocaust, 2000), който е представен на Еврейския филмов фестивал в Лос Анджелис. Филмът Войцек печели 20 награди от участието си в 55 международни филмови фестивала из цяла Европа, включително Наградата на Европейската филмова академия (FELIX) за най-добър нов европейски филм в Берлин и Специалната награда на журито в Бергамо. Момчетата на Уитман обикаля 50 международни фестивала, представен е в официалната селекция на Кан и печели няколко награди, включително за най-добра режисура в Москва и Голямата награда на фестивала в Гент.

Не безпокойте получава наградата за най-добра режисура на фестивала в Богота, Колумбия, и е обявен за най-добър филм в Братислава. През 1998 г. Янош Сас е включен в списъка на 10-те световни „изгряващи надежди” в режисурата, обявени от фестивала Сънданс и сп. „Variety”.

Гледайте днес от 18.15 в Дома на киното, предста¬вен от режисьора Янош Сас
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase