Снимка: София Филм Фест

„Голямата тетрадка” е военен филм без война, история за невинни, но жестоки деца, неподвластни на никакъв морал. История за млади момчета, които са близнаци убийци. Две тела, един дух. Две тела, една воля. Те говорят по един и същи начин и всеки завършва изреченията на другия. Едното момче измисля нещо, а другото го прави. Когато убиват, това е акт на справедливост. Две тела и една душа.” Янош Сас

"Голямата тетрадка" е копродукция между Унгария-Германия-Австрия-Франция, 2013.
В село на унгарската граница две момчета израстват с жестоката си баба и трябва да научат всеки трик на злото, за да оцелеят в абсурдния свят на възрастните.

В края на Втората световна война отчаяна млада майка оставя 13-годишните си близнаци в къщата на баба им в провинцията, въпреки че бабата е жестока и безмилостна алкохоличка. В селото я наричат Вещицата заради слуховете, че преди години е отровила мъжа си.

Доскоро глезени, близнаците трябва да се научат да оцеляват сами в новата провинциална среда. Те разбират, че единственият начин да се справят с абсурдния и нечовешки свят на възрастните и на войната, е да станат напълно безчувствени и безпощадни. Научавайки се да забравят глад, болка и емоции, момчетата ще могат да издържат бъдещите трудности.

Така те започват свои собствени проучвания и записват в тетрадка всичко, на което стават свидетели по време на войната. Когато пишат, стриктно следват своите правила: текстът трябва да е лишен от емоции, точен и обективен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase