Снимка: НАТФИЗ "Кр. Сарафов".
fallback

Световноизвестният чешки режисьор Иржи Менцел идва в България, за да получи отличието Doctor Honoris Causa в НАТФИЗ "Кр. Сарафов".

Награждаването ще стане на 11 март от 14.00 часа в аулата на Академията. Пред студенти, преподаватели и гости режисьорът ще получи своя приз на тържествена церемония.

В рамките на гостуването си Иржи Менцел ще посети и София Филм Фест, който официално се открива на 6 март. По време на феста ще бъде показан и филма му "Чучулига на конец", забранен до 1990 г., когато  на световната си премиера получава "Златна мечка" на Берлинале.

Иржи Менцел принадлежи към поколeнието на  "Чешката Нова вълна" като част от забранените филми, които се прожектиран в Дом на киното. Както Dnes.bg  писа, панорамата се откри с филма "322" на Душан Ханак.

От 90-те години на миналия век режисьорът работи в театъра, като в България само постановките му са шест. „Вечеря за тъпаци” от Франсис Вебер, „Още веднъж отзад” от Майкъл Фрейн, „И трите вътре” от Ярослав Востри, „Къде беше снощи?” от Алън Ейкбърн, „Мнимият болен” от Молиер и „Машинописци” от Мърей Шийзгал.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback