Стефан Вълдобрев. Снимка: Булфото

Над 200 филма, заедно с късометражните, може да видим за 25 дни в рамките на 18-ото издание на София Филм Фест, обяви кинокритикът Александър Янакиев в студиото на Bulgaria On Air. “Най-запалените кинаджии ще издържат“, каза още той, който заедно със Стефан Вълдобрев представиха акцентите от предстоящия международен кинофорум.

Вълдобрев е изгледал повече от 90 късометражни проекта, от които са избрани 12 да се състезават за отличието Jameson. “Впечатлен съм и мисля, че журито ще има доста поводи за размисъл“, сподели той за селектираните късометражки. Новото според него тази година е, че има вълна от млади български режисьори, които са завършили обучението си в чужбина – Лондон, Париж, Москва, и са се завърнали у нас. Самият Вълдобрев има подобен опит, завършил е кинообразованието си в Чехия.

Привилегията на тези автори е, че се срещат с много връстници от целия свят, което разширява кръгозора им, обясни Вълдобрев. Самият той участва на тазгодишното издание на феста като композитор на филма на Стефан Командарев „Съдилището“, който именно ще открие феста. Песента „Сняг над Сахара“ ще бъде чута на живо на 6 март преди прожекцията на филма.

Що се отнася до филмите, които да гледаме, и Вълдобрев, и Янакиев препоръчаха полския „Ида“, който се занимава с антисемитизма в Полша по време на войната.

„Във всеки фестивал има много акценти", отбеляза киноведът и уточни, че хората се интересуват от човешките измерения в една история.

На въпрос какво е да се прави кино на Балканите, Стефан Вълдобрев заключи, че правенето на кино е трудно по всяко време и във всяка точка на света, затова е хубаво да се уважава опитът на всеки млад режисьор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase