Силвия Петкова. Снимка: София Филм Фест

Актрисата Силвия Петкова ще оценява филмите от Международния конкурс от българска страна на София Филм Фест. Тя е родена през 1987 г. в София. През 2010 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кр.Сарафов”, в класа на проф. Здравко Митков. Дебютира в ролята на Жената в постановката „За мишките и хората” по Стайнбек с режисьор Асен Блатечки в ОДТ „Боян Дановски” - Перник.

Ролята и на Хани в „HDSP: Лов на дребни хищници” (2012) на режисьора Цветодар Марков е първата й мащабна киноизява. Тя е енергична, упорита и излъчва борбеност, както пред камерата, така и в живота. Участва още във филма на Андреас Панцис „Радостта и страданието на тялото” („The joy and sorrow of the body” -2012), има малка роля в „Непобедимите 2”, сниман у нас. От 2011 година е част от трупата на театър „София”, където може да я гледате в „Пипи дългото Чорапче”, „Тирамису”, „4 Стаи”, „Скачай” и „Напразни усилия на любовта”. През 2012 година Силвия става популярна с ролята на учителката по литература г-жа Димитрова в сериала „Революция Z” на Димитър Митовски.

На 18-ия СФФ Силвия Петкова ще представи немския филм „Нашите малки различия” („Our Little Differences” – 2013) на режисьорката Силви Мишел, в който изпълнява една от главните роли.

Председател на журито ще е руският продуцент и режисьор Александър Роднянски. Той е един от най-влиятелните руски продуценти, носител на повече от 50 международни и национални награди в областта на киното и телевизията (наградите „Ника” за най-добър документален филм - „Мисията на Раул Валенберг” и „Прощавай, СССР”, за най-добър игрален филм - „9-та рота”; наградите на журито и на ФИПРЕССИ в Ямагата, Япония; националната награда „Медиа мениджър на Русия 2004”; лауреат е на наградата на Руската телевизионна академия „ТЭФИ” в категорията „Продуцент” за сериалите „Бедната Настя”, „Моята прекрасна дойка”, „Не се раждай красива”, и др.)

Другият член на журито е Чедомир Колар. Той е сред най-успешните европейски независими продуценти. Роден е в бивша Югославия, но от години живее и работи във Франция. Завършва Белградската академия за драматични изкуства. От 1991 г. работи като продуцент за Noé Productions в Париж. Тогава печели признание с „Преди дъжда“ на Милчо Манчевски („Златен лъв” от Венеция 1994, номинация за „Оскар”), „Africa My Africa” (1995) и „Kini and Adam” (Кан ‘97) на Идриса Уедраого, „As You Want Me” (1997) на Кармине Аморосо, „Влак на живота“ (1998 - Сънданс и Венеция) на Раду Михайлеану, „Ничия земя“ (ЕФА, Кан, „Златен глобус”, „Сезар” и Оскар” 2002 сред повече от 50 международни награди) и новелата от филма „11’09’01 – 11 септември” (2002) на Данис Танович.

Режисьорката Лусин Динк също ще оценява филмите на феста. Тя е родена през 1981 г. в Истанбул, учи кино в Университета в Истанбул, където заснема и първия си филм – късометражния „Threep” (2001). След дипломирането си работи като асистент-режисьор на различни продукции. Лусин Динк е племенница на известния журналист Хрант Динк, убит от турските радикалисти. Дебютният й филм „Страната на Сароян” (2013) представя пътуването на световноизвестния арменски писател от Америка Уилям Сароян в земите на предците си, намиращи се в днешна Анадола, Източна Турция. Родителите на Уилям Сароян напускат насилствено дома си в Битлис и се изселват в САЩ през 1905 година. Сароян успява с помощта на известния турски писател Яшар Кемал да посети Битлис през 1964 година.

Следващият член е Александър Рис - немски продуцент и режисьор с определен интерес към международни копродукции с Източна Европа. Той е роден в Леверкузен, Германия, през 1959 година. Завършва Университета за изящни изкуства в Берлин (UBK). Член е на Европейската филмова академия.

Рис създава не един документален филм като режисьор от 1986 година до днес. В периода 1990-96 година режисира и няколко игрални филми. От 1997 година Александър Рис продуцира документални и игрални филми, повечето от които са международни копродукции, между коитo „Турнето/Tournee”(2010), „Клопка/The Trap”(2008) на Сърдан Голубович, „Естрелите/Estrellita”(2008) на Метод Певец, представени на София Филм Фест.

ой е експрет по финансиране на филми в EAVE. Една от най-успешните му продукции е сръбският независим хит „Кръгове” (2013) на режисьора Сърджан Голубович, удостоен със специалната награда на журито от Сънданс ’13, както и с 30 награди от най-престижни кинофестивали в света, сред които наградата на публиката на СФФ.
Александър Рис е копродуцент на най-новия филм на режисьора Стефан Командарев – „Съдилището”, с който ще бъде открит 18-ия Международен София Филм Фест.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase