Снимка: София Филм Фест

Общ преглед
Тази неделя за пръв път пред българска публика бе показан документалният филм „Бунище Земя”. В него през очите на Джеръми Айрънс ставаме свидетели на последиците от един от най-наболелите екологични проблеми в световен мащаб – невероятното количество отпадъци, които произвеждаме. Ситуацията е шокираща, но не и безнадеждна – „Бунище Земя” ни предлага не само ужасяващи гледки, но и практически съвети как да изпълзим от камарата боклук, която заплашва да затрупа планетата. Ето какво сподели Кандида Брейди за своя документален филм.

Какво ви привлече към темата за боклука и как убедихте Джеръми Айрънс да стане свидетел и разказвач във филма?

Темата ме привлече по няколко причини. Една от тях беше позитивното влияние което разделянето и рециклирането на отпадъците ми бяха оказали в детството. Друга беше естественото ми притеснение за здравето на моите собствени деца. Уплаших се от количествата отпадъци, които светът произвежда. Чувала бях, че Джеръми Айрънс не обича да изхвърля нищо. Стори ми се, че ще темата ще го интригува и това се оказа вярно.

Един от предишните ви документални филми се занимава с балета. Как повлия темата за отпадъците върху естетиката на филма „Бунище Земя”? Можете ли да го сравните с предишния си филм?

С такива прекрасни оператори като Шон Бобит и моят партньор Титус Огилви стана възможно да покажем грозотата на създадените от човека планини от боклук, като тази в Ливан, и да ги противопоставим на естествената красота на природата. Иначе няма място за сравнение. Балерините ухаят.

Още по темата

Знаем, че Вангелис е написал музиката на „Бунище Земя”. Повлия ли саундтракът в процеса на монтаж, или беше написан по-късно?

Работата с Вангелис беше изключително преживяване. Той проявява огромно внимание към детайла, много по силно от всеки друг, когото съм познавала.

Кое беше най-шокиращото разкритие, което направихте по време на снимките?

Мисля, че фактът, че диоксините влияят на човешкото или животинското тяло, дори в такива минимални дози е ужасяващ. Да не говорим за това, че диоксините, които са били пръскани над Виетнам преди 40 години, като част от бойните действия, все още имат този ефект, който показваме във филма... Това е най-ужасяващото послание за човечеството.

Има ли решение на световните проблеми с отпадъците?

Да, напълно. Изумена и развълнувана съм от това, колко бързо се променят общностите, когато решат, и как не чакат някой политик да им каже какво да правят, а сами се захващат.

Какво да предадем на зрителите на София Филм Фест?

Благодаря ви, че ще гледате филма. Понякога това е първата крачка и всички можем да променим нещата, наистина можем! Това не е клише, а самата истина. Едно нещо, за което не успях да намеря място във филма, беше фактът, че консумацията не ни прави щастливи. Това е реалността!

Представянето на „Бунище Земя” е съвместна инициатива на София Филм Фест и сдружение „За земята” и Surfrider Foundation Sofia. Премиерата е на 24 март в Кино Люмиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар