Видал Сасуун. Снимка: София Филм Фест

Възможно ли е един фризьор да направи революция? Спокойно може да отговорим положително, ако става въпрос за Видал Сасуун. Мъжът, който не беше само фризьор, а рок звезда и творец. Документалният филм за него може да гледаме от 18.30 часа в кино „Люмиер“ като част от програмата на София Филм Фест.

Във "Видал Сасуун или мъжът, който промени света с ножица в ръка" ще видим как Сасуун направи революция във фризьорския салон и остави неизличим отпечатък в поп културата с геометричните, вдъхновени от Баухаус прически през 60-те години и с налагането на философията си „измий косата и прическата е готова”, която даде свобода на поколения жени. С богат снимков и видеоматериал, документалният филм проследява живота на този забележителен мъж, достигнал най-високия връх в кариерата на един стилист.

На 9 май 2012 г. на 84-годишна възраст си отиде Видал Сасун – човекът, който „промени света с ножица в ръка”. 

Светът загуби един гениален творец, чийто живот беше вдъхновение за милиони хора, а създаденото от него в областта на фризьорството освободи и революционализира възприятието ни за стил и красота. 

Пътят до световната слава на сина на бедни еврейски емигранти минава през едно лондонско сиропиталище за цели 7 години. 14-годишен, той става чирак във фризьорски салон и не просто е решен успее, но има амбицията да бъде най-добрият в професията. С много работа и осъзнат стремеж да промени нещо във фризьорството, Видал Сасуун създава геометричните прически, които се превръщат в негова запазена марка.

Той променя визията на жените и става инструмент за културната и социалната революция, с които и днес свързваме 60-те години на 20. век. Салони, академии за обучение и производители на продукти за коса по целия свят следват Сасуун, като цитират неговата мисъл: „Ако вие не изглеждате добре, и ние не изглеждаме добре.”

Влиянието на Видал Сасуун върху индустрията е толкова основополагащо, че не мога да си я представя без него, а твърдението, че той е най-важната икона на фризьорството, е слабо, за да изрази значението му. Безспорно Видал Сасуун е най-важната личност сред фризьорите, живяла някога. 

"Аз имах неревоятното щастие да познавам Видал Сасун, да се докосна до изключителната му личност", отбелязва неговият български колега Митко Дамов .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase