Снимка: София Филм Фест
fallback

Директорът на Израелския филмов фонд Катриел Шори разказа за интересния финансов грант, който фондът дава на нискобюджетни продукции по време на разговора „Нискобюджетни схеми, нискобюджетни филми”.

Като неправителствена организация с 60% членове от киноиндустрията и 40% представители на държавни институции, фондът отпуска финансова помощ от по 100 хил. долара от 2007 г. насам на 15–20 проекта годишно. „Така на току-що завършилите младежи, които искат веднага да осъществят първия си проект, не се налага да преминават през изключително дългия селекционен процес – обяснява Шори. – Един от филмите, който получи такава субсидия е „Route 154”.

Той е заснет само за четири дни на едно-единствено място – малка стая за разпити. Но преди това всичко е било репетирано до последния детайл в продължение на четири месеца. Самият филм получи много награди на голям брой фестивали.

Друг такъв филм – „2 Night”, разказва историята за млада двойка, която в продължение на 85 минути търси място за паркиране. Почти цялото действие на филма се развива в колата! Заснет с бюджет от едва 125 хил. долара, той също се оказа особено успешен проект и вече има две конкретни предложения за римейк. Разбира се, нашата субсидия не е магическо разрешение на проблемите на всеки режисьор, но е чудесна възможност за създаването на камерен филм с особено концентриране върху историята и героите.

Нашият начин на работа включва няколко интензивни работни срещи с всички селектирани кандидати, докато и двете страни не се убедят, че от идеята им ще излезе добър филм. Особено важно е режисьорът да намери и подходящия екип, който ще повярва в него и ще може да бъде на разположение в различни моменти.

Важно в нашия случай е да се осигури и подкрепата на Съюза на актьорите, особено в случай че бюджетът ще изисква по-ниски от минималните ставки за хонорари. Ние не държим подобни проекти да имат непременно продуцент, той може да бъде намерен впоследствие, защото на такъв ранен етап и за подобен нискобюджетен филм продуцентът би могъл по-скоро да е пречка заради досегашния си друг опит. 37% от подкрепените от нас филми през последните 10 години, не само със субсидията за нискобюджетни продукции, са дебютни филми, защото ние вярваме, че подаването на ръка в началото е най-важно.”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback