Проф. Неделчо Милев. Снимка: София Филм Фест

В навечерието на Фестивала и в деня на националния празник 3 март преди прожекцията на филма „Баща-господар“, който откри панорамата на братя Тавиани, бе връчена Наградата на София на проф. Неделчо Милев.

Той е изтъкнат български кинокритик и теоретик, основател на кинофакултета в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ през 1973 г. Стефан Китанов, ученик на проф. Милев, призна, че София Филм Фест не би съществувал без наученото от него.

На сцената, за да поздравят своя учител, излязоха и други възпитаници на професора от различни випуски – проф. Божидар Манов, Иво Драганов и Александър Донев. Те благодариха на своя „учител по практика“ за получените не само кинематографични, но и житейски уроци в най-важната дисциплина – разграничаване на доброто от лошото.

Проф. Милев получи и специална награда – медал за развитие на дружбата между народите, връчена му от проф. Захари Захариев – председател на Федерацията за приятелство с Руската федерация и страните от ОНД и председател на фондация „Славяни“. Той изтъкна неоценимия принос на учения за написването на тритомната (съвместно с ВГИК) енциклопедия на световното кино, в която достойно място е отредено и на българското кино.

В своето кратко слово проф. Милев сподели, че най-добрата му легитимация са неговите ученици, като перифразира максимата „Кажи ми кои са ти приятели, да ти кажа кой си“. Той изказа своите специални благодарности към своя ученик Стефан Китанов,като изтъкна факта, че София Филм Фест се е превърнал в един от най-значимите филмови фестивали.

Проф. Милев беше бурно аплодиран от публиката, която откликна на краткото му, но увлекателно въведение към „Баща-господар“, както и на споделеното му намерение да напише „Епопея на забравените 2“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase