Кадър от "Отвъд хълмовете". Снимка: София Филм Фест

Вик и Фло видяха мечка
Канада, 2013, 93 мин
Реж. Дени Коте
Виктория Шампан (Пиерет Робитей) е освободена от затвора. Настанена е в къщичка в гората и всяка седмица трябва да се отчита на полицая, който отговаря за пробацията ù. Малко след нея е освободена и съкилийничката ù Флоранс Ришмон (Валери Донцели). Тя отива да живее при Виктория. Между двете се зараждат странни взаимоотношения.

Гледайте днес от 18.30 ч. в Дома на киното, представен от режисьора Дени Коте

Отвъд хълмовете
Румъния-Франция-Белгия,
2012, 150 мин
Реж. Кристиян Мунджиу
Алина се завръща в Румъния, за да спечели отново Войчита – единствения човек, когото някога е обичала. Но Войчита има нова любов – Бог. Войчита търси Алина на гарата на малък румънски град сред хълмовете. Момичетата са израснали заедно в сиропиталище, познават се от седемгодишни и постепенно са се превърнали в едно семейство.

Когато е на 19 год., Алина е взета в приемно семейство, а по-късно решава да отиде да следва в Германия. Войчита намира утеха в лоното на православната църква и става монахиня. Там тя открива не само Бог, но и семейството, което винаги ú е липсвало. Алина се опитва да върне Войчита в живота си, тъй като страда и се чувства изолирана. Войчита моли за разрешение да напусне временно манастира, за да успокои своята разтревожена приятелка, но свещеникът е непоклатим – когато си тръгнала по Христовия път, не може да се отклоняваш от него. Войчита не е готова да се раздели с мира и спокойствието, които е открила наскоро, а Алина е объркана от решението на приятелката си и не може да разбере какво се е случило с момичето, което е познавала. Тя започва да се бори с всички сили, за да си върне Войчита, но Бог е единственият любим, на когото трудно може да се противопоставиш с ревността си. Скоро обитателите на манастира започват да подозират, че намеренията на Алина са породени от нечиста сила.
Гледайте днес от 15.30 ч.
в кино Люмиер

Пиле със сливи
Франция-Германия-Белгия,
2011, 93 мин
Реж. Марияне Сатрапи и Венсан ПароноТехеран, 1958 г.
Насър Али Хан е най-известният цигулар в страната. Когато любимият му инструмент е счупен, той не намира друг подходящ, с който да го замени. Животът без музика му се струва непоносим. Той се залежава. Все повече и повече го връхлитат спомени от детството му, които по някакъв начин се преплитат с мисли за бъдещето на децата му. В рамките на седмицата, през която се развива действието във филма, и благодарение на постепенното наместване на парченцата от пъзела на историята ние научаваме горчивата му тайна и приемаме затрогващото му решение да се откаже от живота в името на музиката и любовта.

Гледайте днес от 19.45 ч. в EURO CINEMA

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase