Данис Танович на София Филм Фест. Снимка: Булфото

„Епизод от живота на събирача на желязо” на Данис Танович и „Вик и Фло видяха мечка” на Дени Коте – със Сребърни мечки от Берлинския фестивал.

Тези два филма ще бъдат видени само след три седмици в София.

Преди часове бяха раздадени наградите на 63-ото Берлинале. Данис Танович, който бе удостоен с Наградата на София на Столичната община, триумфира с две Сребърни мечки за най-новия си филм: Голямата награда на журито (Jury Grand Prix) и Награда за най-добър актьор (Назиф Муич).

„Вик и Фло видяха мечка” на Дени Коте, стартирал кариерата си от София Филм Фест, получи също Сребърна Мечка - за „филм, който разкрива нови перспективи”. Наградата на името на Алфред Бауер, основателя на Берлинале.

Големият победител със Златна мечка е филмът „Позата на детето” (Child’s Pose) на Калин Петер Нетцер. Този факт е още по-радостен, защото в програмата на София Филм Фест 2004 бе представен неговия дебютен филм „Мария”, а следващият му проект „Медал за храброст” спечели наградата за Най-добър пичинг на София Мийтингс 2008 и беше показан в програмата на фестивала през 2010 година.

Наградата за най-добър режисьор бе присъдена на Дейвид Гордън Грийн за „Prince Avalanche”, а наградата за най-добра актриса - на Паулина Гарсия за ролята й във филма на Себастиан Лелио „Gloria”. Сребърна мечка за сценарий получи сценарият на филма „Closed Curtain” на Джафар Панахи и Камбозия Партови. Панахи е един от специалните гости, които на два пъти са представяли лично свои творби на София Филм Фест.

Журито на Берлинале 2013 беше председателствано от Уон Карвай, помагаха му американският актьор и режисьор Тим Робинс, иранската режисьорка Ширин Нешат, гръцката й колежка Атина Рейчъл Цангари, датската режисьорка Сузане Биер, американската операторка Елън Курас и германският режисьор Андреас Дресен
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase