Снимка: София Филм Фест
fallback

Общ преглед
Сред специалните акценти от програмата на 17-ия София Филм Фест е филмът на Пабло Бергер „Снежанка“. Испанецът споделя: " Аз съм от Билбао, вярвам в приказки и смятам, че киното е риск, приключение, скок в празното, разходка по тънко въже, и не мога да го възприемам по друг начин. Не знам дали имам талант, но упоритостта ми е в повече и никога не се отказвам".

Режисьорът е представил своята версия на известната приказка на Братя Грим в черно-бяло като е пренесъл действието в романтиката на 20-те години на миналия век в Испания.

Естествено, че в превод на испански Снежанка всъщност се нарича Кармен. Тя е дъщеря не на цар, а на славен матадор Антонио Вилялта,който е осакатен по време на корида, а след това губи и съпругата си при раждането на единственото им дете.

Кармен е отгледана от баба си – танцьорка на фламенко, страда от тираничната си мащеха, но тайно се обучава за тореадор от баща си, докато мащехата не отнема живота му. За да избегне същата зла участ, Кармен бяга от дома и става част от пътуващата трупа джуджета-тореадори под името Снежанка.

Режисьорът Пабло Бергер използва изцяло експресивния потенциал на нямото кино, за да опише златната ера на коридата с помощта на кръвожадно, напомнящо за света на Гоя насилие.

Филмът спечели наградата на Сан Себастиан за миналата година за най-добра актриса на Марибел Верду. Получи също така специалния приз на журито и бе номиниран за „Златна раковина“. Сред останалите номинации на продукцията е в категорията за Откритие и наградата на ФИПРЕССИ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 11 години

Уникални снимки

fallback