Снимка: София Филм Фест
fallback

Общ преглед
Точно месец преди началото на 17-ия София Филм Фест може да се снабдим с билети за прожекциите в Зала 1 на НДК. Може да си ги поръчаме в системата на Tixgate (www.tixgate.com), в мрежата на Easy Pay (www.easypay.bg), както и на касите в Билетен център на НДК. Стойността на един билет е 8 лева, 6 лева - намаление на ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания, отбелязват от екипа.

От 11 февруари билети ще могат да се купуват и на касите на Cinema City в София за специалните, премиерни прожекции на тези филми.

Стартът е с прожекция на българския документален филм „Витоша”. Режисьорът Любомир Младенов отразява искрата на чистата любов към природата, разпалила пожара „Орлов мост” и цялото движение на млади хора за промяна в обществото ни. Десет дни по-късно, на 17 март, отново в Зала 1 са българските премиери на номинираните за „Оскар” „Кон-Тики” (Kon-Tiki) на Йоахим Рьонинг и Еспен Сандберг (Норвежка гала на фестивала) и „Любов” на Михаел Ханеке („Златна палма” в Кан, „Златен глобус” за чуждоезичен филм, 5 номинации за „Оскар”, 4 Европейски филмови награди, вкл. за най-добър филм).

В последния ден на международната програма на фестивала публиката ще може да види филма на Йоаким Ронинг и Еспен Сандберг, посветен на норвежкия изследовател Тур Хейердал, който прекосява Атлантическия океан с екипаж от петима души върху дървен сал през 1947 г., за да докаже, че още преди Колумб южноамериканците са могли да преплават разстоянието до островите в Полинезия и да се заселят там.

Салът „Кон-Тики” е кръстен на старо име на бога на слънцето на инките – Виракоча. Хейердал успява дори да заснеме приключението и през 1951 г. филмът му печели „Оскар” в категорията за документално кино. Новият филм на норвежките режисьори, който българската публика ще има шанс да види на София Филм Фест, има номинации за „Оскар” и „Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм.

С един от най-обсъжданите и най-вълнуващи филми на 2012 година – „Любов” (Love/Amour) на Михаел Ханеке, приключва фестивалният ден 17 март.

Жан-Луи Трентинян и Емануел Рива създават уникални образи в ролите на Жорж и Ан – пенсионирани 80-годишни учители по пиано. Те са щастливи, нежно обичащи се, дейни и спокойни, доволни от живота си в Париж.

Но Ан получава мозъчен удар, който парализира едната й ръка, невъзможно е да свири на пиано, напредват възрастовите изменения. По лицето на Жорж се чете удивление и страх – човекът, когото е обичал и продължава да обича, започва да чезне пред очите му; Ан си отива и къде отива любовта?...

Г-н Оскар се вози в лимузина, управлявана от енигматичния шофьор Селин, който го екскортира от мисия на мисия в култовия филм на Леос Каракс „Холи Мотърс” (Holy Motors). И всеки път пътникът слиза от колата, за да се превъплъти в различна роля: на шеф, на убиец, на просякиня, на чудовищно създание... Леос Каракс разчита на привлекателността и таланта на Кайли Миноуг, Мишел Пиколи, Ева Мендес, а на Дени Лаван са поверени 11 (!) роли. „Холи Мотърс” получи „Златен Хюго” и наградите за главна мъжка роля и за операторско майсторство на МФФ Чикаго 2012; филмът имаше номинация за „Златна палма” и 9 номинации за „Сезар” 2013 (във всички основни категории).

Най-новият филм на Франсоа Озон „В къщата” (In The House), който спечели „Златна раковина” и Наградата на журито за сценарий от фестивала в Сан Себастиан, както и наградата на ФИПРЕССИ от МФФ Торонто 2012, разказва историята на 16-годишен тинейджър, чието ангелско излъчване прикрива трескаво желание да моделира реалността според собствените си фантазии. Актьорският екип, очаквано за филм на Озон, е впечатляващ – ролите са поверени на Фабрис Лукини, Ернст Юмхауер, Кристин Скот Томас и Еманюел Сение.

Премиерната прожекция на филма на Саша Джервази „Хичкок” (Hitchcock), с участието на Антъни Хопкинс, Хелън Мирън и Скарлет Йохансон, е Американската гала на 17-ия София Филм Фест. С номинация за „Оскар”, 2 номинации за БАФТА, и номинация „Златен глобус” за най-добра актриса, филмът е един истински реверанс към историята на киното. След огромния успех на „Север-Северозапад”, 60-годишният Алфред Хичкок прочита романа „Психо” от Робърт Блок. Режисьорът толкова харесва книгата, че е готов на всичко, за да заснеме следващия си филм по нея, дори ако трябва да го финансира със собствени средства. В същото време съпругата му Алма изживява драма, защото усеща, че Хичкок е силно привлечен от младите звезди, които ще участват в „Психо”. „Хичкок” е филм за силната връзка между двамата, но киноманите сигурно ще намерят за по-интересни сцените, в които ставаме свидетели на нетрадиционната техника на режисьора за работа с актьорите на снимачната площадка. Хопкинс и Мирън са уникални актьори и този филм дава поредното доказателство за това твърдение!

С представяне на интригуващия филм „Снежанка” (Blancanieves) на испанеца Пабло Бергер ще приключи вечерта на награждаването на 17-ия София Филм Фест. Младата Кармен е нашата Снежанка – дъщеря на някогашен славен матадор, осакатен по време на корида, изгубил съпругата си при раждането на единственото им дете. И ако „Артистът” е обяснение в любов към последните години на нямото кино в Холивуд, то „Снежанка” отдава почит на пищната европейска мелодрама. Мрачната приказка на Братя Грим е пренесена в романтиката на 20-те години в Испания. Режисьорът използва експресивния потенциал на нямото кино, за да опише златната ера на коридата.

Специално внимание заслужава и най-новата творба на Кен Лоуч „Ангелският дял”. Прожекцията на 14 март, предвидена за Зала 1 на НДК, ще бъде Британската гала на фестивала.

„Ангелският дял” (Angels’ Share) е носител на наградата на журито от кинофестивала в Кан ‘12, както и на 2 награди БАФТА: за най-добър сценарист и най-добър актьор, а на фестивала в Сан Себастиан миналата година, филмът получи и приза на публиката.

В тази горчиво-сладка комедия британският режисьор и дългогодишният му сътрудник, сценаристът Пол Лавърти, събират малцовото уиски, бивш престъпник и втория шанс в интересен микс. Разказът проследява пътя на главния герой Роби (Пол Бренигън), който се промъква в родилното отделение, за да види новородения си син и да му се закълне, че никога няма да има същия трагичен живот като баща си. Успял да се спаси от затвора с голям късмет, Роби има пред себе си един последен шанс, благодарение на добре развито си... обоняние.

Любопитно е, че освен Джон Хеншоу, който има съвсем малка роля, в „Ангелският дял” няма известни актьори, а важните роли са поверени на дебютанти. Те се справят толкова добре с пресъздаването на персонажите си, че вече са впечатлили не една публика с екранните си изяви в тази история, заредена с много хумор и надежда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback