Снимка: София Филм Фест

Общ преглед
За пореден път с филмите на най-добрите съвременни режисьори ще ни запознае София Филм Фест. В рубриката "Киното днес - големите майстори"  ще бъде представен един от най-коментираните филми от фестивала в Кан – „В мъглата” на руския режисьор Сергей Лозница.

Тук е включена и най-новата творба на носителя на Оскар Данис Танович „Епизод от живота на събирача на желязо”. Зрителите ще могат да видят и любопитното превъплъщение на българина Христо Живков в „Най-доброто решение”, както и новата романтична комедия на датчанката Сузане Биер „Трябва ти единствено любов”.

„В мъглата” (В тумане) е носител на наградата на ФИПРЕССИ от Международния кинофестивал в Кан 2012 (където и номиниран за „Златна палма”), на Гран-при от „Зеркало” - международния фестивал, носещ името на Тарковски, наградите на Екуменическото жури и за най-добър актьор в Котбус, награден е като най-добър филм в Одеса, Ереван и Триест.

„В мъглата” е заснет по романа на белоруския писател Васил Биков. Филмът отвежда зрителите в далечната 1942-ра година, до западната граница на бившия Съветски съюз, където местните партизани водят ожесточени битки в съпротивата срещу окупаторите. Дълбоко в древната гора, няма приятели, нито врагове и където границата между предателството и героизма изчезва, един обикновен работник на жп линията е принуден да направи морален избор в изключително извънредни обстоятелства.

Във филма „Най-доброто решение” (Better This Way) на режисьора Лука Мациери българският актьор Христо Живков играе млад психиатър от италиано-румънски произход, който се опитва да намери компромис със себе си и се разкъсва между чувството за отговорност и желанието за бягство от реалността, между приятелството и страстта.

Марко трябва да намери „най-доброто решение” за себе си, тъй като наскоро съпругата му се е самоубила, но това не е единственото, което вгорчава живота му. Отношенията с доведената му сестра Мария, която страда от психично разстройство и изпитва необичайна обич към брат си, все повече му тежат. За да избяга от горчивата реалност, Марко решава да се върне към старата си работа при затворниците с психични отклонения в румънския град Тимишоара...

На София Филм Фест през март българските зрители ще могат да видят и най-новия филм на босненския режисьор Данис Танович – „Епизод от живота на събирача на желязо” (An Episode in the Life of an Iron Picker / Epizoda u zivotu beraca zeljeza). Филмът разказва за живота на Назиф, който се стреми да изхранва семейството си. Докато той обикаля и търси железни отпадъци, жена му Сенада се грижи за дома и двете им малки момиченца. Тя е бременна в петия месец, но плодът е мъртъв, състоянието на жената е критично и тя веднага трябва да бъде оперирана. Въпреки молбите на Назиф, в болницата отказват да оперират Сенада – без здравна осигуровка и без такса от 500 евро, и я връщат у дома, в ромското селище в централна Босна. Следващите 10 дни дни се оказват цяло изпитание за Назиф и Сенада, изправени пред грубостта и безсърдечието на съвременното общество.

Всички почитатели на стойностното европейско кино ще бъдат фестивално изкушени и от романтичната комедия на Сузане Биер „Трябва ти единствено любов” (Love Is All You Need). Главните роли са поверени на Трайн Дирхолм и Пиърс Броснан. Вярата в другите човешки същества е сърцевината, около която Сузане Биер подрежда зареждащия с оптимизъм разказ. При все че в реалния живот този вид доверие обикновено рядко e възнаградено, в тази романтична комедия след много премеждия, това се случва.

Във филма Ида е приключила последната порция химиотерапия и се завръща в къщи, за да открие, че съпругът й е в леглото с нейна колежка. Ида заминава сама на сватбата на дъщеря си в Италия и по пътя ненадейно се натъква на бащата на младоженеца Филип, когото заклеймява като опасен флиртаджия и женкар. Но първите впечатления бързо избледняват, а Ида е на път на открие свой друг, по-различен живот…

Новото кинопредложение на датчанката Биер, която през 2011 година грабна „Оскар” за чуждоезичен филм за „В един по-добър свят” („In a Better Way”), е интелигентна романтична комедия с горчив вкус, в която има повече смешни, отколкото тъжни моменти. Сценарият на Андерс Томас Янсен и екранното взаимодействие между Броснан и Дирхолм вече успяха да спечелят зрителските овации на фестивалната публика.

Сузане Биер е една от най-талантливите съвременни режисьори. Нейният филм „След сватбата” (номиниран за „Оскар”) и заснетият в САЩ „Всичко, което изгубихме” (с участието на Хали Бери и Бенисио дел Торо) са касови хитове. Игралният й дебют – шведско-датската копродукция „Фройд се изнася от къщи”, е удостоена много международни награди. Следващият й шведски филм „Пансионът „Оскар” е носител на Наградата на критиката от фестивала в Монреал. С датския „Единствената”, който печели одобрението на критиката и събира почти един милион зрители в родината си, Биер затвърждава репутацията си на успешен режисьор.

Тя има в кариерата си и два боксофис хита – „Догма”-филмът „Обичам те завинаги”, селектиран за Сан Себастиан, Сънданс и Торонто, където печели Специална награда, и „Братя”, носител на Наградата на публиката в Сънданс и на приз за актьорска игра в Сан Себастиан.  Филмът й в „В един по-добър свят” (2010) е носител на много престижни награди, между които и „Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм и европейска филмова награда за най-добър режисьор (2011).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар