Кадър от "Имало едно време в Анадола". Снимка: София Филм Фест

Въпреки че официалната церемония по закриването на 16-ия София Филм Фест мина, прожекциите продължават до 29 март. Програмата за 19 март включви "Ружа" от 18,00 часа в кино „Люмиер“. Филмът на Войчех Смажовски разказва смразяващата кръвта история на полякинята Ружа, чийто съпруг – немски войник, загива по време на войната. Ружа трябва да се бори с живота сама в тяхната ферма, заобиколена от руски войници, които изнасилват жените, и от отчаяни мародерстващи поляци. Тя получава неочаквана помощ от Тадеуш – бивш офицер от полската армия, който е оцелял след Варшавското въстание.

В 20,00 часа е гала прожекцията на „Метрополис“. Незаслужено пренебрегваният шедьовър на Фриц Ланг до момента е показван на изтъркани копия и без сцените, които сега се оказват от изключителна важност за цялостното му възприемане. Благодарение на 16 мм копие, открито през 2008 г. в Буенос Айрес, сега пред очите ни е целият филм за внушителния град на бъдещето Метрополис, който Фриц Ланг е заснел през 1927 г.
Прожекцията е в съпровод на роял на талантливия немски джаз-музикант и композитор Маркус Хорн, чиято авторската музика, написана специално по този повод, съчетава елементи на джаз, поп, класика и авангард.

В 18,00 часа в Дома на киното предлагат „Целувки“. Филмът на Ланс Дейли разказва за Кайли и Дилън, които живеят в беден комплекс в покрайнините на Дъблин. Когато по Коледа между Дилън и баща му избухва скандал, Кайли му помага да се измъкне. С пачка пари, които Кайли е откраднала от по-голямата си сестра, те отправят поглед към Дъблин, търсейки спасение и по-големия брат на Дилън. Прожекцията е част от инициативата „София Филм Фест за учащи” и входът е безплатен за ученици и студенти.

В 20,00 часа започва „Акациите“ на Пабло Джорджели. Историята - шофьорът на камион Рубен качва при себе си младата майка Хасинта и 8-месечния ù син Анаи, които ще превози заедно с товара си до Буенос Айрес. Напрегнатата атмосфера постепенно се изпълва с разговори, искрена симпатия и подозрение – или надежда, – че резервираният и груб Рубен може би се влюбва.

В 21,45 Зигфрид ще представи новия си филм „Детски истории“. В Калкута Кабир бяга от училище, защото няма домашно. Той прекарва два дни сам в големия град, където изживява своята собствена Одисея. В Казахстан, в малко селце в степта животът тече безметежно, докато тинейджърът Алтъмбек не се влюбва за пръв път, а по-малката му сестра Аруджан е принудена да занесе писмо на баба им, напускайки дома за първи път.

В 18,00 часа в кино „Одеон“ гледайте „Кеят“. Главният герой във филма на Джерард Хърли получава вест, че баща му умира и, като всеки добър син, зарязва всичко и скача в самолет от САЩ за Ирландия. Но след друсането до отдалеченото село, където е роден, първото нещо, което вижда, е как баща му Лари играе голф. Джак не е особено щастлив от това. Похарчил е последните си спестявания за еднопосочен билет и не приветства хитрия трик на баща си, още повече, че двамата не си говорят от 20 години...

В 19,45 часа ви очаква „Жената от №5“ на Павел Павликовски. Писателят Том Рикс пристига в Париж, за да е близо до малката си дъщеря. Още на летището обаче е ограбен. В крайна сметка Том се споразумява със собственика на малък, мизерен хотел да живее и работи там, за да си плаща за стаята. Нещата придобиват интересен обрат, когато Том попада в лапите на измамната Маргит.

В 21,30 е прожекцията на „Звяр“. Бруно е обсебен от мисълта за жена си Максине, но тя има любовник. На моменти всепоглъщащата страст на Бруно може да я унищожи, а в други Максине опитва да се освободи от нея.

В 18,30 часа във Френския институт гледайте „Маримби от Ада“. Документалният филм на Хулио Ернандес Гордон разказва за Дон Алфонсо, който свири на традиционния гватемалски музикален инструмент маримбас, и за един от пионерите на хеви метъла в Гватемала – Черния. Те основават групата „Маримбас от ада”. Но дори и не могат да си представят какви реакции ще предизвика техният проект у местната публика.

„Имало едно време в Анадола“ на Нури Билге Джеайн е с начален час 20,00 часа. Във филма витае духът на Чехов. Безбройните и наглед несвързани детайли хвърлят светлина върху престъплението в центъра на историята и мотивите за него. Всеки един от героите, които се събират за разгадаването на случая, е много по-дълбок и впечатляващ, отколкото изглежда на пръв поглед.

В 19,00 часа в Евро синема Шахаван Идрис и Аббас Газали ще представят ирано-иракския документалния филм „Всички мои майки“. По време на 30-годишното управление на Саддам Хюсеин в Ирак са избити или безследно изчезнали хиляди иракски кюрди и шиити. Кинотворбата е създадена по повод откриването на масов гроб в пустинята на Ирак и разказва за едно от градчетата, населено предимно с жени и деца – роднини на жертвите на Саддам.

От 21,00 е прожекцията на „Изтощени” на Ебрахим Саеди, представен отново от Шахаван Идрис. След политическото напрежение от Ислямската революция в Иран през 1979 г. много кюрди търсят убежище в Ирак. През 2004 г., когато Саддам Хюсеин е свален от власт, Шийлан, която е избягала с родителите си в Швеция, се завръща в Ирак. Тя не успява да убеди чичо си и братовчед си да заминат с нея за Швеция и се съгласява да ги придружи на опасното им пътуване към Иран.

В киносалона на НАТФИЗ ви очаква късометражен маратон. Прожекциите са в 12,00, 14,30, 17,00 и 19,30 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase