Снимка: София Филм Фест

Ена Дозо от МФФ Сараево (www.sff.ba), Мира Сталева от София Филм Фест, Андрей Агудару от Romanian Film Promotion (www.romfilmpromotion.ro), представител на МФФ Истанбул (www.film.iksv.org) и Тилман Шийл от Reelpоrt (www.reelport.com) представихапроекта „Операция Кино” (ОК). ОК е инициатива на международните
кинофестивали в София (София Филм Фест), Сараево (Sarajevo Film Festival) Клуж (Transilvania International Film Festival) и Истанбул (International Istanbul Film Festival), в партньорство с онлайн платформата за късометражни филми Reelpоrt, осъществяваща връзката между авторите на филми и световните кинофестивали. Тази пътуваща кинопрограма, която продължава вече 3 година, е съставена от 10 до 25 филма, като за всеки град се подбират различни заглавия. Сред тях са ключови европейски и неевропейски филми, както и подборка от късометражни филми, сред които са победителите от късометражните конкурси на всеки от четирите фестивала (за София това е Sofia Short Challenge).

В България “София Филм Фест на път” среща аудитория от различни български градове със света на киното. Проектът е подкрепен от програма Медиа Мундус на ЕС, Националния филмов център и мрежата от киносалони Европа Синемас. Целта на проекта е да се прожектират европейски и алтернативни на Холивуд филми в различни киносалони в България, а в случай че в градовете няма киносалон, да се осъществяват дигитални прожекции в други зали и дори на открито. По този начин се култивира публика за независими и арт заглавия, които дори в големите градове рядко стигат до киносалоните. Повечето филми са част от програмата на Международния София Филм Фест през годините. Арт Фест притежава правата за някои от тях, останалите се доставят от другите български киноразпространителски къщи. В момента само 17 български града разполагат с киносалон, екраните в тях са 65, а за сравнение преди 1989 г. са били над 3600. В някои от градовете, които посетихме, на прожекциите присъстваха млади хора, които отиваха на кино за първи път в живота си, сподели Мира Сталева – заместник-директор на София Филм Фест и ръководител на София Мийтингс. Прожекции на филмите от ОК започнаха от София – в рамките на София Филм Фест през 2010 г., и продължиха и през 2011 г. в градовете, в които се провежда “София Филм Фест на път” – Бургас, Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Русе, Габрово, Сливен, Варна, Добрич, Созопол.

В Румъния Андрей Агудару обясни, че „Операция Кино” подбира 10 заглавия от програматана фестивала в Клуж, които показва предимно в кина на открито в различни румънски градове. В Истанбул са се съсредоточили в показ на филми в покрайнините на наброяващия 15 млн. жители мегаполис. По думите на Ена Дозу всяка година в Босна се подбират 10 различни града, които филмовата каравана с 10 заглавия обикаля. Дори в голям град като Мостар липсва киносалон в момента. Затова пък в Босна съществува програмата Punk Cinema, която вече втора година селектира кинотворби на млади творци и ги показва в градовете на страната заедно с основната игрална програма на „Операция Кино”. Именно в Сараево преди година и половина се ражда идеята за Video on Demand платформа към „Операция Кино” (www.operation-kino.com). Първоначално VOD ще бъде насочена само към професионалната аудитория.

В България,например, тя ще ни помогне да покажем на нашите потенциални партньори в организирането на прожекции в рамките на „Операция Кино” – директорите на различни културни средища в провинцията като читалища, културни домове и библиотеки с кинозали – филми, които те няма как да изгледат по друг начин и от които да изберат подходящите за своя град заглавия, обясни Мира Сталева. Тя допълни, че в момента, въпреки финансовата подкрепа от споменатите по-горе институции, дейността на София Филм Фест за „Операция Кино” е мисионерска, цените на билетите се съобразяват с възможностите във всеки град. Но общата цел – да се възпита зрителски интерес към алтернативното на Холивуд кино, изисква търпение и постоянни усилия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase