Кадър от "Вяра, любов и уиски". Снимка: София Филм Фест

Вълшебната долина
САЩ, 2011, 85 мин
Реж. Сжефри Зин

„Вълшебната долина” е кинодебютът на американския режисьор Джафи Зин. Когато в малко градче открият труп на млада жена, това е сигнал за началото на голяма мистерия, като тази в „Туин Пийкс“. Но не и в този филм. Oбстоятелствата около смъртта на момичето сe изясняват доста бързо, така че Зин има време да се огледа в други посоки. Вместо да се концентрира върху загадката на убийството, той разказва за малкия град, в който то е станало – Бюл, щата Айдахо. С помощта на местни актьори и благодарение на познанията си за мястото Зин е заснел забележителен игрален филм за провинциално градче, носещ усещането за документален.

Джафи Зин е роден и израства в Южен Айдахо. Завършва кино в Училището по изкуства „Тиш” към Нюйоркския университет. Заснел е редица късометражни филми, които печелят награди и се прожектират на фестивали в САЩ и по света. „A Life for M-80“ и „Bliss“ са номинирани за престижната награда „Васерман” на Нюйоркския университет. Вторият от тях я печели и носи на Зин и награда за режисура. Когато не работи в киното, Зин пее в инди поп дуета „Фолдед лайт”.

Гледайте утре от 16.30 ч. в Дома на киното

Вяра, любов и уиски
България, 2012, 75 мин
Реж. Кристина Николова

Режисьорският дебют на Кристина Николова „Вяра, любов и уиски“ е второто българско заглавие в Международния конкурс на фестивала. Кинопродукцията представя живота на млада българка, която се отказва от приказния си живот в Америка и се връща у дома при своя страстен приятел Вал. Той обаче има саморазрушителни навици. Когато съвсем неочаквано в България пристига годеникът на момичето – Скот, тя трябва да избере между уреденото бъдеще, което той ù предлага, и обречената любов с Вал. В ролите ще видим Ана Стояновска, Валери Йорданов, Явор Бахаров, Лидия Инджова. Филмът получи наградата „Kodak Vision” за най-добър оператор (Александър Станишев) на кинофестивала в Сламданс ’12.

Кристина Николова е родена в семейството на кинаджии. На 17-годишна възраст заминава да следва икономика в университета в Чикаго. След като гледа експериментален филм за книжни самолети, тя сменя специалността си с кино и заминава за Лос Анджелис. Като оператор Кристина има във филмографията си заснети 6 игрални и 15 късометражни филма. В момента завършва киноучилището „Тиш” към Нюйоркския университет.

Гледайте утре от 18.30 ч. в Дома на киното

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase