Кадър от "Сънят на Алберт". Снимка: София Филм Фест

Историите са живи, когато се помнят
Бразилия-Франция-Аржентина,
2011, 98 мин
Реж. Жулия Мурат

„Историите са живи, когато се помнят” е вторият филм на Жулия Мурат. Главната героиня в него – Магдалена, живее в призрачното село Жотуомба със спомените за миналото и за покойния си съпруг. Всяка сутрин тя пече хляб за старото кафене на Антонио. Прекосява железопътната линия, по която от години не е минавал влак. Почиства портата на заключеното гробище и слуша проповедта на свещеника. Един ден обаче в селото се появява младата фотографка Рита и извeжда Магдалена от унеса ù.

Жулия Мурат е родена през 1979 г. в Рио де Жанейро. Завършва университета по графичен дизайн в Рио де Жанейро и филмовото училище „Дарси Рибейро”, специалност сценаристика. Жулия Мурат е снимала късометражни филми, експериментални видеоклипове, реклами и видеоинсталации. Има дългогодишен опит като монтажист, асистент-режисьор и асистент-оператор.

Гледайте днес от 21.00 ч. в Дома на киното

Сънят на Адалберт
Румъния, 2011, 101 мин
Реж. Габриел Ахим

Сред участниците в международнияконкурс на тазгодишния София Филм Фест е черната комедия „Сънят на Адалберт” (Румъния) на младия румънски режисьор Габриел Ахим. Във филма си Ахим проследява съдбата на мършав отговорник по техническата безопасност в рамките на един съдбоносен ден през 80-те години
на ХХ век. Благодарение на своя оптимизъм, опортюнизъм и живо чувство за хумор непривлекателният Юлика балансира успешно в малкото пространство на своята свобода между постоянните претенции на вечно разтревожената си жена и различните капани в държавната служба.

За Габриел Ахим това е първи пълнометражен филм, който му носи специалната награда за дебют в Талин ’11. Роден е през 1975 г. в Румъния. Завършва кинорежисура в Националния университет за театър и кино в Букурещ. В продължение на 10 години работи като специалист по човешки ресурси и консултант, докато през 2004 г. става режисьор и продуцент. Написал, продуцирал и режисирал е два късометражни филма („Saga”, 2006, и „Bric Brac“, 2008), които са отличени на местни и международни фестивали.

Гледайте утре от 18.30 ч. в Дома на киното

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase