Димитър Динев. Снимка: София Филм Фест

"Испания” е копродукция на Австрия и България. Продуцент от българска страна е Димитър Гочев, „Камера“. Димитър Динев е съсценарист на филма заедно с режисьорката Аня Саломоновиц. Филмът беше едно от най-коментираните заглавия на изминалия Берлински кинофестивал и бе единственият филм с българско участие на престижния кинофорум.

„Испания“ разказва 4 истории на хора, търсещи своето щастие: чужденец, ненадейно блокиран в Австрия, който опитва всичко, за да стигне до първоначалната си дестинация – Испания; реставраторка, която е в конфликт с бившия си съпруг; съпругът й, полицейски служител, който наднича в личния живот на смесени семейни двойки; и пристрастен към хазарта мъж, търсещ помощ от съмнителна финансова институция.

Специална премиера за пристрастяването към хазарта, дълговете и кризисните бизнес сделки от всякакъв вид. Младата режисьорка Аня Соломоновиц, за която „Испания“ е пълнометражен дебют, умело използва цветовете, за да ни покаже, че не всичко е толкова реално – повечето каури са заснети в кафяви, жълти и червени

 

тонове, всичко сякаш се къпе в златна светлина. Но божественото сияние е измамно – точно толкова, колкото и златният воал, който обгръща двама влюбени и бързо изчезва заедно с любовта...

Димитър Динев е роден през 1968 г. в Пловдив. Завършва немска езикова гимназия, а през 1990 г. емигрира във Виена, където учи философия и руска филология. Пише белетристични и драматургични произведения на немски. Първата му книга с разкази носи заглавието „Надписът” (Die Inschrift) и е посрещната много добре от критиката, а първият му роман, семейната сага „Ангелски езици” (Engelszungen), е сред немскоезичните литературни сензации на 2003 г.

Динев е носител на различни награди, сред които реномирания приз „Адалберт фон Шамисо” на фондация „Роберт Бош”. Книгите му достигат масови тиражи в Австрия и Германия. Последната издадена е сборникът с разкази „Светлина над главата” (Ein Licht über dem Kopf). Пиесата му „Кожа и небе”, чиято премиера на немски език е на 5 декември 2006 в театър „Рабенхоф”, получи наградата „Аскеер” за българска драматургия през 2007. Автор е и на пиесите „Къщата на съдията” (включена в програмата на „Бургтеатер” за театралния сезон 2006-2007) и „Душата – това деликатно нещо”, която се играе през театралния сезон 2008-2009 във „Фолкстеатер”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase