Ако още не сте се уморили от гледане на кино, може да си изберете предложенията на София Филм Фест за 17 март.

От 14,30 часа в кино „Люмиер” гледайте „Денят, в който не съм се родила”. На път за Чили, Мария спира в Буенос Айрес и чува детска песничка, която й се струва позната. Тя я запомня, макар да не знае испански. Мария споделя по телефона с баща си Антон за странното си преживяване. След два дни Антон открива Мария в хотелската й стая и й признава, че тя не само е родена в Буенос Айрес, но е и осиновена.

В 16,30 часа започва „Зимна ваканция” на Ли Хонгки. Филмът е странна детективска история, в която режисьорката Агнеш Кочиш следва героинята си по петите, докато тя трополи напред-назад със сабото си, а забележителната операторска работа визуализира вътрешното пътуване на героинята назад към миналото. Кочиш се заиграва с повтарящия се ритъм на живота на Пирожка – докато седи пред мониторите в болницата, докато сваля поредния труп в моргата или лениво предъвква парче кекс.

От 18,15 часа е прожекцията на „Тамара Дрю”. В своята модерна комедия на нравите режисьорът ни отвежда на закачлива разходка из английската провинция, изпълнена с остроумен диалог, наперени герои и изобилие от флиртове. Група начинаещи творци на словото се събират, за да почерпят вдъхновение от автора на бестселъри Никълъс Хардимънт в неговата къща. Aтмосферата се нажежава със завръщането на безразсъдно нахаканата Тамара Дрю – местното грозно пате, превърнало се в красив лебед.

От 20,30 часа гледайте „За хората и боговете” на Ксавие Бовоа Осем фрeнски монаси живеят в хармония с мюсюлманското население в манастир в Северна Африка. Когато група чуждестранни работници са зверски избити обаче, армията иска да изпрати въоръжена охрана на манастира, но братята отказват. След това там пристигат група фундаменталисти, които поемат отговорност за клането. Някои от братята искат да напуснат манастира, но други са на мнение, че трябва да останат...

От 14,00 часа в Дома на киното започва документалният филм на Никола Филибер „Ненет”. Ненет е родена през 1969 г. в горите на Борнео и току-що е навършила 40 години. От 1972 г. тя живее в менажерията на Ботаническата градина в Париж и е неоспоримата звезда, покрай чиято клетка всеки ден минават стотици посетители.

От 15,45 часа гледайте „В самата Америка”. Погледът на Барбара Едер към историята на Америка вижда предимно тийнейджъри, които извършват престъпления и са с разбити мечти. Филмът е вдъхновен от преживяванията ú като ученичка на разменни начала в граничен град в щата Тексас. Години по-късно тя се връща на мястото на действието във филма с намерението да осмисли случилото се през филмовата лента.

От 18,00 часа е време за „Кино и психоанализа”. Ще ни го осигури филмът на Томас Винтерберг „Субмарино”. Ник и по-малкият му брат току-що са излезли от началното училище, но бедността, насилието и алкохолът са ги ожесточили. Двамата обаче все още изпитват радост при вида на новороденото си братче. Те компенсират с желание недостатъците на алкохолизираната си майка и дават на бебето своята обич и грижи. Въпреки че този лъч надежда в живота им бързо угасва, споменът за него ги преследва и години по-късно, когато двамата са се отчуждили един от друг, но съдбата отново ги събира.

„Хари Браун” на Даниъл Барбър е с начален час 21.00. Хари Браун живее сам в един от мрачните блокове с общински жилища във Великобритания. Кварталът му е превзет от враждуващи банди, които търгуват с наркотици и уреждат сметките помежду си безнаказано. Когато губи скъпа жертва при поредното разчистване на сметки между бандите, Хари решава да действа. Но той е бивш кралски пехотинец, който се е борил години наред с ИРА в Ълстър...

От 19,00 часа в „Синеплекс” започва „Империалистите са още живи!”. Действието във филма на Зейна Дура се развива в Манхатън след 11 септември 2001 г. Ася има успешна кариера като художник. Една вечер тя научава, че близък неин приятел – Фейсал, е изчезнал и най-вероятно е отвлечен от ЦРУ. Същата нощ Ася се запознава с привлекателен докторант – мексиканеца Хавиер, и между тях припламва страст. Според Хавиер конспиративните теории, които Ася гради, са белег на параноя, но в нейния свят нищо не е такова, каквото изглежда...

В 21,00 часа е началото на „Бютифул”. Филмът на Алехандро Гонзалес Иняриту разказва историята на Ушбал (Хавиер Бардем) – бизнесмен в подземния свят, но и духовно богат човек, който носи отговорност за много хора и умее да се свързва с душите на мъртвите. Преди всичко обаче той е баща и тъй като съпругата му, с която са разделени, страда от маниакална депресия, Ухбал е единствен попечител на двете им дечица. Когато героят разбира, че умира от рак, диагнозата го освобождава от задълженията му в ежедневния живот. Той е добър човек, но и най-добрите намерения не винаги са достатъчни…

От 17,00 часа в кино „Одеон” гледайте „Четири пъти”. Филмът на Микеланджело Фрамартино е поетично съзерцание на кръговрата на живота и ненарушимите традиции в едно място извън времето. Това е историята на душа, която преминава през четири последователни живота.

От 18,45 часа започва „Литълрок” на Майк От. Филмът напомня на „Изгубени в превода”, но в обратния вариант. Двама млади японци – Ринтаро и сестра му Ацуко, прекарват ваканцията си в Америка, но колата им се поврежда в Литълрок. Ацуко пожелава да се задържи там по-дълго и да опознае живота в града – както в ежедневието му, така и по-отблизо.

В 20,30 часа е началото на „Донома” на Джин Каренар. Посветен на проблемите в общуването между хората, филмът се фокусира върху тримата си герои, чиито пътища се пресичат. Учителка е в сложни взаимоотношения със свой ученик. Момиче решава да се жертва в името на оздравяването на сестра си и чака знак от Бог. Фотографка настанява у дома си бездомник при условие да съжителстват мълчаливо.

От 17,15 часа в “Euro Cinema” гледайте „Напускам те”. Филмът на Катрин Корсини е пламенна любовна драма за съпруга и майка от по-богатите среди на средната класа, която пощурява, след като се влюбва. Страстта разтърсва из основи всички слаби страни на съществуването й и нейният стабилен, уреден и щастлив живот започва да й изглежда като непоносима безсмислена измама, с която тя изневерява на дълбоката си същност...

От 21,15 часа вижте „Най-красивото нещо” според режисьора Паоло Вирдзи. Действието във филма през лятото на 1971 г, в Тоскана. Анна печели титлата „Кралица на Ливорно” от най-популярната обществена баня в града. Красива, жизнена и невинна, тя не знае, че с това предизвиква ревнивия си съпруг. Това пък кара сина й Бруно тайно да се срамува от нея. 20 години по-късно Бруно се връща в Ливорно, за да помогне на Анна, която страда от неизлечима болест.

Във Френския културен институт в 17.00 часа започва документалният филм „Виновен до доказване на противното”. Един декемврийски ден през 2005 г. в Мексико Хосе Антонио Зунига е арестуван и обвинен в убийство, след като непознато момче го посочва от полицейска кола. 48 часа по-късно вече е в затвора, защото съдията, който дори не го е разпитал, го е осъдил на 20 години лишаване от свобода заради свидетелството на един-единствен, несигурен очевидец.

От 18,45 часа гледайте „Братя” на Джим Шеридан. В римейка на датския филм на Сузане Биер със същото заглавие тримата главни персонажи – герой от войната в Афганистан, обичната му съпруга и брат му нехранимайкото, който току-що е излязъл от затвора, оформят необичаен триъгълник.

В 21,00 часа е прожекцията на „Още една година” на Майк Лий. Сюжетът - Том и Джери са добросърдечна двойка в напреднала възраст, доволни от съдбата си. Двама от най-близките им хора обаче нямат този късмет. Колежката на Джери Мери оплаква катастрофалния си любовен живот и с помощта на много алкохол поддържа непукистка фасада. Старият приятел на Том - Кен също е самотен и нещастен и опитва да се задържи на повърхността...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase