В последната фестивална седмица може да гледате от 14.30 часа в кино „Люмиер”  „Цветята на злото”.

Филмът на Давид Дус е вдъхновяваща и изпълнена с живот любовна история за момче със свободен дух, което се носи из Париж, танцувайки, и иранско момиче бежанка в Града на светлините. Двамата следят какво се случва с другия, както и в Иран по време на Зелената революция, чрез ЮТюб, Туитър и Фейсбук. Игрален дебют на Давид Дуса, който отказва да следва правилата.

„Моите братя” на Пол Фрейзър е с начален час 16.30. Действието се развива през 1987 г. по време на празника Вси светии. Трима братя се опитват да открият нов часовник за умиращия си баща.

„Куки” на Ян Сверак започва в 18.30 часа. В него малкият Ондра страда от астма и затова майка му изхвърля любимата му играчка – плюшения мечок Куки. През нощта Ондра сънува, че Куки e решен да се върне у дома. Във въображението на момчето мечето се губи в гората, населявана от странни животни и забележителни същества, където се превръща в герой…

От 20.30 часа е прожекцията на „В един по-добър свят” на Сузане Биер. Всеки ден лекарят Антон пътува от идиличното градче в Дания, в което живее, към лагер за бежанци от Африка. В тези два съвсем различни свята той и семейството му се изправят пред проблеми, които ги подтикват към трудни решения, клонящи към мъст или прошка.

От 13.45 часа в Дома на киното е началото на документалния филм на Ерик Гандини „Видеокрация”. Филмът проследява как като собственик на няколко канала, а след това и като министър-председател Силвио Берлускони е създал перфектна система за съчетаване на телевизионното забавление и политиката и влияе върху съдържанието на комерсиалната телевизия в Италия.

От 15.30 часа гледайте филма на Дени Вильов „Изпепелени”. Историята - близначките Жан и Симон Маравал с изумление научават от завещанието на майка си Науал, че имат брат, за когото не са чували, и баща, когото са смятали за мъртъв. Te заминaват за Близкия изток, за да научат повече за семейната история, за която не знаят почти нищо.

„Кота 42” на Ема Константинова започва в 18.00 часа. Сюжетът - на 1.08.1990 г. обещаващият млад алпинист Иван Кожухаров претърпява трагичен инцидент при катерене във френските Алпи. Въпреки песимистичните лекарски прогнози, че ще остане изцяло парализиран, след 10 месеца в болница той успява да раздвижи ръцете си. A през 2009 г. Иван, в специално пригодена за случая шейна, заедно с група свои приятели, изкачва връх Монблан!

В 19.30 часа е началото на друг български документален филм „Нашата стока е най-голямата реклама” на Ралица Димитрова. „Безсребърници” на Росен Елезов започва час по-късно. Филмът разказва вълнуващата история за манастир, разрушен по време на комунизма, през погледа на младия монах отец Никанор. Той е бил преуспяващ брокер, но става монах не за да избяга от света, а за да спаси душата си и надеждата у хората.

От 21.45 часа гледайте канадския документален филм на Бригите Берман „Хю Хефнър: Плейбой, активист и бунтар”. Това е първият напълно оторизиран документален филм за живота на основателя на „Плейбой” Хю Хефнър и многото му битки с ултрарелигиозните общности, войнстващите феминистки и цензурата. Оказва се, че може би най-големият донжуан през последните 100 години е и един от най-прямите и убедителни защитници на свободата на словото.

В 19.00 часа в „Синеплекса” е прожекцията „Жената със счупения нос” на Сърджан Колевич. Това е филм за невъзможните любови, които могат да спасят човешки живот.

„Толкова много любов” на Клод Льолуш е с начало 21.00 часа. Сюжетът - Илва си спомня бурната си младост и всички мъже, които някога е обичала. На фона на симфонична музика тя мечтателно извиква спомените за петте големи любови, които е преживяла. Всички тези мъже са били напълно различни, но всеки един от тях е повлиял на нея и на живота ù. И в крайна сметка може би не Господ е създал жената – може би всеки мъж, когото тя обича, я пресъздава отново и отново.

„Напускам те” гледайте от 18.00 часа в кино „Одеон”. Филмът на Катрин Корсини е пламенна любовна драма за съпруга и майка от по-богатите среди на средната класа, която пощурява, след като се влюбва. Страстта разтърсва из основи всички слаби страни на съществуването ú и нейният стабилен, уреден и щастлив живот започва да ú изглежда като непоносима безсмислена измама, с която тя изневерява на дълбоката си същност.

„Пластмасова планета” започва в 19.45 часа. В своя филм режисьорът Вернер Боте пътува от Калифорния до Колката и Кампала и интервюира химици, активисти и обикновени хора, за да открие каква колосална зависимост имат и развитите, и развиващите се страни от пластмасата и вредното влияние, което тя има върху здравето на хората.

Прожекцията на „Нелегални” на Оливие Масе-Депас е от 21.30 часа. Нелегалната руска емигрантка Таня живее заедно с 13-годишния си син Иван в Белгия от осем години. Двамата са се вписали в новата си родина, но живеят в постоянен страх, че ще бъдат подложени на проверка от страна на властите. Когато това се случва, Таня е задържана в лагер за нелегални емигранти.

От 17.15 часа в “Euro Cinema” гледайте „Морфин” на Алексей Балабанов. Главният герой във филма - 23-годишният д-р Поляков, е разпределен в малък град през есента на 1917 г. Той постъпва на мястото на много по-опи¬тен свой колега, който е оставил богата библиотека с отговорите на повечето въпроси на младия лекар. Поляков обаче има нужда от нещо по-силно, с което да подобри самочувствието си, и след като си слага инжекция с морфин, за да се изле¬кува от инфекция, започва редовно да приема все по-големи и по-големи дози.

„Литълрок” започва в 21.15 часа. Филмът на Майк От е като „Изгубени в превода”, но в обратния вариант. Двама млади японци – Ринтаро и сестра му Ацуко, прекарват ваканцията си в Америка, но колата им се поврежда в Литълрок. Ацуко пожелава да се задържи там по-дълго и да опознае живота в града – както в ежедневието му, така и по-отблизо.

От 18.30 часа във Френския културен институт можете да гледате филма на Димитър Митовски „Мисия Лондон”. Той счупи всички рекорди по гледаемост у нас в момента на появяването си на голям екран. Само за първите си три дни по кината, продукцията е видяна от 46 291 българи. Създаден по едноименния роман на Алек Попов, филмът пренася в българското посолство в Лондон. Там цари пълно безвластие, след като в продължение на месеци на мястото на стария посланик не е изпратен нов.

„Хари Браун” на Даниъл Барбър е с начален час 20.30 часа. Главният герой във филма Хари Браун живее сам в един от мрачните блокове с общински жилища във Великобритания. Кварталът му е превзет от враждуващи банди, които търгуват с наркотици и уреждат сметките помежду си безнаказано. Когато Хари губи скъпа жертва при поредното разчистване на сметки между бандите, той решава да действа. Но той е бивш кралски пехотинец, който се е борил години наред с ИРА в Ълстър...

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase