Бенце Миклаузич, режисьорът на „Децата на зеления дракон”, филм от международния конкурс на София Филм Фест, отговори с умивка на дежурния въпрос за първи път ли е в България.

„Идвам за първи път в София, но за втори път в България. Като дете преди 20 години и аз бях в групата на многото летовници по вашето Черноморие...”

Историята за необичайното приятелство между унгарец и китаец има ли реална основа, случила ли се е на някого от сценаристите, включително на Вас?

Всъщност не. Но идеята дойде от наблюденията ми колко много китайски ресторанти, големи магазини и даже пазари има в Унгария, а няма нито един филм, дори документален за този факт. Правим се, че те сякаш не са част от нашето общество, все едно те живеят паралелно на нас. Във връзка с това се появи и моята история за срещата на два различни характера, тъй като двамата главни персонажи са от две различни раси и култури, откриващи съвсем естествено пътя един към друг. Исках в самото начало унгарецът и китаецът да са възможно най-далече един от друг като хора. Защото такава е действителността в унгарското общество, а и в целия глобализиращ се свят.

Консервативни ли са унгарците в приемането на ази¬атците и изобщо на чужденците, които идват да работят в Унгария?

Не е необходимо да си китаец в Унгария, за да откриеш трудността в общуването. Въпросът за интереса към другите, съжителството и солидарността е основен за днешното общество. Изгубването на естествената близост между хората днес е проблем.

Кои бяха най-трудните моменти в подготвителния период и по време на продукцията?

Имахме китайски консултат. Дори опитахме да намерим ко-продуценти от Китай, но безуспешно. Подкрепиха ни Унгарският съвет за кино, една частна телевизия и спонсори. При все че е нискобюджетен филм, винаги е трудно да намериш финансиране, особено в настоящата финансова криза. Но знаете ли, всъщност най-трудното беше да открием китайския актьор, който не е професионалист. Може би се досещате, но в Унгария няма китайски актьори, а и щеше да е ужасно скъпо да поканим актьор от Китай. Търсехме човек, който да живее в Унгария, да говори английски, да иска да участва, а и да има време.

Късметлии сме, защото открихме Ю Дебин, изпълнителя на китаеца във филма. Още в първия момент, в който го видях, открих, че е много отдаден, искрен и органичен. Обучавахме го около четири седмици с професионален актьор, после репетирахме две седмици с риск да закъснеем със снимачния период. Знаете ли, той се справи удивително добре за непрофесионалист и след 10 часа на снимачната площадка се връщаше на работа. Истината, е че Ю Дебин управлява един от многото китайски ресторанти в Будапеща, а вече е и прекрасен актьор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase