Както вече е известно Баба Зула за трети път ще свирят у нас. Музикантите идват с нова певица.

Вокалистката, която от близо година и половина пее заедно с Мурат Ертел в „Баба Зула”, се казва Елена Христова и е от Скопие.

Тя е част от македонската авангард-фолк формация „Баклава”, квартет за глас, две тамбури и даф, чиито албуми могат да се намерят на лейбъла на Скопския джаз фестивал.

Всъщност именно лятното издание на джаз фестивала в Скопие („Оффест”, 2009) е мястото, където Елена за пръв път излиза заедно с „Баба Зула” на голяма сцена като техен специален гост. Следват турнета по цяла Европа, в които тя неизменно е канена, докато накрая не става и постоянен член на групата.

В новия албум на „Баба Зула” Gecekondu (в превод „Къщи-еднодневки”), издание отново на истанбулския лейбъл “Дабълмуун”, гласът й може да се чуе в хитове като Efkarli Yaprak и др. Иначе стилистично албумът се различава доста от познатите вече у нас Roots и Double Oryаntal.

Тук композициите са по-дълги от тези в Roots, по-мистично-психеделични и по-малко танцувални от песните в Double Oryаntal. В записите на албума участва и легендарният норвежки пианист, електроекспериментатор и създател на лейбъла Jazzland Буге Веселтофт.

Сред вече познатите на българския слушател песни в този албум е и „Комшу” (също в доста по-различна версия от тази, която познаваме от концертите им досега у нас).

* Концертът на „Баба Зула” е довечера, 13 март, неделя, от 22 ч. в „София Лайв Клуб”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase